Politika

Rinkēvičs biedē Eiropu ar slepeniem Krievijas kiberuzbrukumiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Latvijas ārlietu ministra vārdiem, Kremlis apgūst hakeru meistarību ar mērķi uz septembrī gaidāmo militāro konfliktu ar Rietumiem.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Slepens Krievijas kiberuzbrukums Rietumvalstīm var vest pie upuriem civiliedzīvotāju vidū un potenciāli izvērsties reālā militārā pretestībā, paziņoja Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs The Daily Telegraph intervijā.

Pēc Rinkēviča viedokļa, Krievija varētu izmantot liela mēroga militārās mācības septembrī, lai pārbaudītu NATO izturību pret "hibrīdā kara" pilno spektru, tostarp propagandu un kiberuzbrukumiem.

"Es uztraucos, ka šis slēptais kiberkarš pāraugs tādā līmenī, kad mēs jau nerunāsim par uzbrukumiem bankām vai izpirkuma prasībām," paziņoja ministrs.

Viņš ir pārliecināts, ka kādā brīdī varētu iet bojā cilvēki.

Вирус - вымогатель Петя (Petya) - Sputnik Latvija
UDD vaino Krievijas specdienestus par saistību ar Petya vīrusa uzbrukumu

"Ja sabruks drošības sistēmas un slimnīcas paliks bez strāvas, baidos, tas varētu izprovocēt reālas kara darbības. Kādā brīdī mēs konstatēsim kiberuzbrukumu upurus un noteiksim to avotu, tad situācija izrādīsies daudz saspringtāka," uzskata Rinkēvičs.

Diplomāts ir pārliecināts, ka "tas nebūs kā 1914. vai 1939. gadā ar karavīru un militārās tehnikas lielā skaita parādīšanos  no ārzemēm". Viņš sagaida, ka Krievija apgūs savas kiber- un citas iespējas potenciālam konfliktam ar Rietumiem vēlāk septembrī.

No 14. līdz 20. septembrim notiks Krievijas un Baltkrievijas stratēģiskās mācības "Rietumi 2017". Krievija un Baltkrievija vairākkārt paziņojušas, ka manevriem ir aizsardzības raksturs, savukārt gatavošanās mācībām notiek sarežģītā situācijā, kad NATO karaspēku skaits pie Savienības valsts robežām ievērojami palielinājies. Mācības notiek maksimālas caurredzamības apstākļos, puses uzaicināja uz manevriem novērotājus no septiņām valstīm, tostarp, arī no Latvijas, kā arī starptautisko organizāciju pārstāvjus.

Iepriekš liela mēroga kiberuzbrukums skāra vairāk kā 200 tūkstošus lietotājus 150 valstīs. Kā kļuva zināms, hakeri izmantoja modificētu ASV NDA kaitējumu radošo programmu. Izdevumi ziņoja, ka amerikāņu izlūkdienestu instruments, kurš pazīstams kā eternal blue ("neizsmeļamais zilais"), tika apvienots ar "izspiedējprogrammu" WannaCry. Publikācijās tika teikts par hakeru grupu Fancy Bear, kuru vaino sakaros ar Krieviju. Taču pierādījumu tam, ka tās sastāvā ir krievi, nav.

Ziņu lente
0