Ministrs neapmierināts ar Okupācijas muzeja rekonstrukcijas tempu

© Foto : Latvijas Okupācijas muzejsOkupācijas muzeja rekonstrukcijas projekts
Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaspars Gerhards uzskata, ka šis memoriāls ir ne tikai muzejs, tas ir "nacionālo interešu objekts", tāpēc restaurācijas darbi jāpabeidz līdz Latvijas simtgadei.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards pieprasījis izvērtēt valsts uzņēmuma "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vadības atbildību jautājumā par Okupācijas muzeja rekonstrukciju, raksta rus.lsm.lv.

Pēc viņa domām, darbu noslēgums jāpieskaņo Latvijas simtgadei, taču nepietiekamās kontroles dēļ no uzņēmuma puses, iespējams, darbi netiks veikti savlaicīgi. Gerhards uzsvēra, ka šis memoriāls ir ne tikai muzejs, tas ir "nacionālo interešu objekts".

Okupācijas muzejs - Sputnik Latvija
Okupācijas muzejs prasa 50 tūkstošus Latvijas SS leģionāru piemineklim Belģijā
"No savas puses Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir izrādījusi iniciatīvu, kā arī nākusi pretim Valsts nekustamiem īpašumiem, lai nodrošinātu konstruktīvu sadarbību, sekmējot piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekta virzību un pabeigšanu laikus," — skaidroja ministrs.

Projekts tiek īstenots divos posmos. Vispirms tiks uzcelts jauns korpuss, pēc tam — memoriāls. Domājams, darbu izmaksas valstij sastādīs 7,5 milj. eiro, patlaban savākti ziedojumi 1,5 milj. eiro apmērā.

Šī gada maijā Būvvalde izsniedza būvatļauju ar projektēšanas nosacījumiem un būvdarbu sākšanas nosacījumiem. Patlaban VNĪ gatavo plānu, ko nāksies saskaņot ar iestādi, taču pastāv bažas, ka projekts ieilgs.

Tā kā VNĪ atbild par tā īstenošanu, Gerhards uzskata, ka uzņēmuma valdes locekļi ir atbildīgi par nespēju nodrošināt memoriālā kompleksa būvniecības projekta īstenošanu līdz 2018. gada 1. oktobrim, un vērsies Finanšu ministrijā ar prasību izvērtēt uzņēmuma saistības.

Мемориал памяти жертв коммунистического террора на станции Торнякалнс в Риге. В таких вагонах 14 июня 1941 года в самые отдалённые районы СССР вывезли 15000 жителей Латвии - Sputnik Latvija
Okupācijas muzejs norūpējies par deportāciju vagona stāvokli

Pērnā gada janvārī Rīgas būvvalde atteicās izsniegt atļauju muzeja piebūves būvdarbiem, un paskaidroja, ka projekta autori nav iesnieguši virkni dokumentu. Rezultātā iejaucās Saeima, kas vienbalsīgi nodeva projektu VARAM ziņā.

Iepriekš projekta autors Gunārs Birkerts pastāstīja LTV pārraidē De fakto, ka projekts iestrēdzis politisku iemeslu dēļ. Jau pirms 14 gadiem Birkerts uzdāvinājis muzejam "Nākotnes nama" skici, taču projekts joprojām nav īstenots.

2016. gada septembrī muzeja kompleksam tika piešķirts nacionālo interešu objekta statuss, tāpēc patlaban nav jāsaņem būvatļauja Rīgas domē

Ziņu lente
0