Turpinās parakstu vākšana pret skolu reformu

© Foto : pixabaySkolnieks. Foto no arhīva
Skolnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vecāki negrib atdot bērnus skolā no 6 gadu vecuma, jau gandrīz divi tūkstoši cilvēku parakstījuši petīciju pret izglītības reformu, ko valdība nolēmusi veikt taupības nolūkos.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Nedēļas laikā sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv iniciatīvu par skolas gaitu uzsākšanas vecuma saglabāšanu parakstījuši vairāk nekā 1 900 cilvēki.

Parakstu vākšanu iniciēja Neatkarīgās izglītības biedrības valdes priekšsēdētāja Zane Ozola.

Pēc viņas teiktā, nevēlēšanos sūtīt bērnus mācīties no sešu gadu vecuma, tā neesot vecāku iegriba, bet virknes izglītības un pedagoģijas nozares pārstāvju un bērnu psihologu un neirologu pozīcija.

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis - Sputnik Latvija
Šadurskis nosauca izglītības reformas sākuma datumu

Pastāv bažas, ka šādas reformas ieviešana var izraisīt skolēnu sekmju pasliktināšanos, kā arī rezultēties ar dažādiem emocionāla, psihiska un pat fiziska rakstura traucējumiem bērniem, turklāt tie var saglabāties arī pusaudžu un pieaugušā vecumā.

Ozola aicina saglabāt bērniem bērnību, jo katrs gads bērnam ir īpašs, un vecumam, kurā viņš dosies uz skolu, var būt izšķiroša nozīme.

Augusta beigās izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padomes sēdē paziņojis, ka, sākot ar 2018. mācību gadu, bērniem jāiet uz skolu, sešu gadu vecumā. Ministrs uzsvēra, ka šīs izmaiņas varētu kļūt par globālās izglītības reformas sākumu.

Paredzēto jauninājuma galvenais iemesls, pēc Šadurska teiktā, esot ekonomiskais aspekts. Viņš uzsvēra, ka Latvija nevar atļauties turēt skolā 19 gadu vecos jauniešus, taču samazināt 12 mācības gadus līdz 11 vai 10 valsts nevar, jo tad Latvijas atestāti par izglītību netikšot atzīsti nekur pasaulē.   

Ziņu lente
0