Politika

Bijušais Latvijas premjers: situācija valstī ir šausmīga

© Foto : racetomilgravisBijušais Latvijas premjers Vilis Krištopāns
Bijušais Latvijas premjers Vilis Krištopāns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Latvijas premjers Vilis Krištopāns izteica savu viedokli par veselības aprūpi, "oligarhu lietu", ēnu ekonomiku, jaunajām valdības reformām un latviešu dzīves līmeni kopumā.

RĪGA, 26.augusts — Sputnik. Valdības piedāvājumiem jaunā budžeta ietvaros nav nekā kopīga ar vienkāršu pilsoņu vajadzībām, paziņoja bijušais Latvijas premjers Vilis Krištopāns programmas "Rīcības personas" Latvijas Radio 4 ēterā.

No 1993. līdz 1994.gadam Krištopāns atradās valsts ienākumu ministra amatā, no 1995.gada līdz 1998. kalpoja par satiksmes ministru, savukārt no 1998.gada līdz 1999. viņš bija Latvijas premjerministrs.

Пляж Сиде - Sputnik Latvija
Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs nevar atļauties nedēļu atpūsties ārpus mājās

"Situācija nonākusi līdz šausmīgai, " paziņoja premjers. Krištopāns atzīmēja, ka laikā, kad viņš strādāja valdībā, cilvēki nepameta valsti masveida kārtā, savukārt lielās bankas, tādas kā Parex, nebankrotēja, un, vispār, budžeta deficīts bija ļoti mazs.

Bijušais premjers uzsvēra, ka ekonomiskā situācija un cilvēku noskaņa toreiz bijusi pavisam citāda, jo cilvēki sapņoja par pienācīgu dzīvi valstī. "Taču, kas noticis, tas noticis, " konstatēja politiķis.

Tāpat viņš atzīmēja savus nopelnus Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO.

Taču, neskatoties uz visu, ko valsts sasniegusi līdz šim brīdim, dzīve tajā katru dienu kļūst dārgāka, savukārt uz vidusmēra latvieša pleciem gulstas neapdomājamu izdevumu svars, iesvilies saka Krištopāns.

"Tas ir ne viens vai divi nodokļi, tas ir Rīgas siltums, tā ir Latvijas Gāze, tas ir Latvenergo, Lattelecom, un tas viss tik kāpj kalnā. Šobrīd tas ir akcīzes nodoklis, degviela kļūs dārgāka. Un te mēs visu laiku dzirdam tikai vienu argumentu tur, augšā: "Mums vajag vairāk! Mums vajag vairāk — lai, lai, lai"," dusmīgi saka bijušais premjers.

Politiķis īpaši atzīmēja valdības manipulācijas ar jauno budžetu, kurš tiek izskatīts Saeimā. Krištopāns pastāstīja, ka nebeidz uzdot jautājumu, kā dažādu ministriju piedāvājumi budžeta sadalīšanā atbilst vienkāršu Latvijas pilsoņu vajadzībām, un par piemēru nosauca veselības aprūpes sistēmu.

EP deputāte Jana Toma. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
EP deputāte: NATO sašķeļ Eiropas Savienību

"Kamēr netiks mainīta visa medicīnas sistēma, naudu varēs liet iekšā, kā ūdeni no lejkannas smiltīs. Tur nekad nebūs gana. Tā ir kā truba, kuras dibenā ir pacients. Augstāk atrodas sanitārs, māsiņa, pēc tam ārsts un tā tālāk, līdz pat ierēdņiem. Un no augšas mēs katru gadu lejam tajā trubā 800 miljonus, " pastāstīja viņš.

Krištopāns uzskata, ka, lai izmainītu situāciju veselības aprūpē, nepieciešama normāla apdrošināšanas sistēma kā OCTA un KASKO mašīnām. Taču, pēc bijušā premjera viedokļa, tie, kuri piesūkušies budžeta naudai, nevēlas šādas inovācijas.

"Jūs sakāt, ka nomirt nedod. Un kā vēl dod, " ar nožēlu atzīmēja Krištopāns.

Politiķis teica, ka personīgi saskaries ar negatīvu Latvijas medicīnas iestāžu darba piemēru. Viņš pauda pārliecību, ka tieši pret veselības aprūpes sistēmu, kura šobrīd izveidojusies valstī, latviešiem ir jāprotestē pirmām kārtām.

"Kamēr sabiedrība neko nesapratīs, nedomās kā es, piemēram, nesāks iziet ielās nevis pret oligarhiem, bet gan pret veselības aprūpes sistēmas izmaiņām, nekas nenotiks," teica bijušais premjers.

Tāpat Krištopāns izteica viedokli arī par "oligarhu lietu". Viņš atzīmēja, ka neuzskata par uzmanības vērtu nesen izveidojušos skandālu sakarā ar negaidīti uzpeldējušajiem Aivara Lemberga, Aināra Šlesera, Andra Šķēles, kā arī vairāku citu politiķu un amatpersonu sarunu ierakstiem vienā no Rīgas viesnīcas Rīdzene numuriem 2009.-2011.gada laikā.

Saeimas deputāts Juris Viļums - Sputnik Latvija
Viļums par nodokļu reformu: putra jau ir piedegusi

"Es pazīstu viņus visus. Gan tos, kuru vārdi ir katram uz mēles, gan tos, par kuriem pagaidām neviens nezina. Esmu bijis ļoti daudzās kompānijās, kur runā par vēl nopietnākām lietām, un tur nav ne Šlesera, ne Lemberga, ne Šķēles. Tā kā tas viss ir tik smieklīgs stāsts…" paziņoja politiķis.

Pēc Krištopāna viedokļa, oligarhi jau sen nav pie varas, un cīņa ar viņiem neko nedos.

Vērtējot Latvijas ekonomikas modeli kopumā, bijušais ministrs novēlēja valdībai vairāk domāt par to, kā attīstīt svarīgākās nozares, nevis "pievilkt skrūves". To enerģiju, kuru esošā valdība tērē ēnu ekonomikas apkarošanai, Krištopāns ieteica novirzīt reālu ekonomikas nozaru attīstībā.

Tāpat bijušais premjers asi kritizē jauno nodokļu reformu, kura, pēc viņa viedokļa, liks vidusmēra latviešiem ciešāk savilkt jostas. Par visdrausmīgāko triecienu Krištopāns nosauca degvielas akcīzes nodokli.

"Par to nākamgad maksās un raudās visi, " paziņoja politiķis.    

Ziņu lente
0