Alus darītāji brīdina: akcīzes paaugstināšana iznīcinās nozari

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasAlus
Alus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Akcīzes nodokļa paaugstināšana vissāpīgāk būs reģioniem, uzskata Latvijas Alus darītāju savienībā – daudzām alus darītavām nāksies slēgties ciet.

RĪGA, 27.jūlijs — Sputnik. Gadījumā, ja Saeima šodien atbalstīs alus akcīzes nodokļa palielināšanu par 50%, visdrīzākajā laikā darba vietu skaits dzēriena ražošanas nozarē samazināsies apmēram par 30%, brīdina Latvijas Alus darītāju savienībā (LADS).

Vakar Saeimas budžeta un finanšu komisija atbalstīja piedāvājumu akcīzes palielināšanai alum un cigaretēm ātrāk, nekā plānots iepriekš. Paredzēts, ka sākot ar 2018.gada 1.martu līdz 2019.gada 28.februārim alus akcīze sastādīšot 6,8 eiro par katru absolūtā spirta apjoma procentu, taču ne mazāk kā 12,5 eiro par 100 litriem alus. 2019.gadā akcīzei jāpalielinās līdz 7,4 eiro, savukārt 2020.gadā — līdz 8,1 eiro.

Alus - Sputnik Latvija
Akcīzes nodokļa paaugstināšana padzīs no Latvijas igauņu un lietuviešu pircējus

Pēdējo trīs gadu laikā alus akcīze ir palielinājusies par 45%, atgādināja LADS. Nozarei izdevās pārdzīvot pakāpenisko nodokļa likmes paaugstināšanos, taču tagad alus darītavas varētu netikt galā ar straujo akcīzes kāpumu gada laikā.

Pēc LADS izpilddirektora Pētera Liniņa viedokļa, atsevišķu politiķu rīcībai ir iznīcinošs raksturs, kas apdraud alus ražošanas nozares pastāvēšanu ilgtermiņa perspektīvā.

"Ņemot vērā, ka alus nozare jau vairākus gadus balansē uz rentabilitātes robežas, jo vietējais patēriņš krītas, straujš akcīzes pieaugums faktiski piespiedīs daļai alus darītavu atlaist darbiniekus, bet daļai mazo reģionālo darītavu izvērtēt vispār savu pastāvēšanu. Par to liecina ne tikai mūsu aprēķini un prognozes, bet arī citu valstu pieredze, " paziņoja Liniņš.

Šobrīd alus ražošanas nozarē, pēc LADS datiem, ir nodarbināti ap 1,5 tūkstošiem cilvēku.

Akcīzes nodokļa paaugstināšana padzīs no Latvijas igauņu un lietuviešu pircējus >>    

Ziņu lente
0