Latvija varētu pārdot airBaltic akciju daļu

© Sputnik / Sergey MelkonovВзлет самолета Boeing 737-36Q авиакомпании AirBaltic из аэропорта Рига
Взлет самолета Boeing 737-36Q авиакомпании AirBaltic из аэропорта Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība līdz gada beigām varētu pārdot daļu no tai piederošajām airBaltic akcijām stratēģiskajam investoram, kurš sekmēs aviokompānijas attīstīšanu.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Aviokompānija airBaltic plāno atrast stratēģisko investoru līdz šī gada beigām, pastāstīja kompānijas izpilddirektors Martins Gauss aģentūrai Bloomberg.

Pēc Gausa vārdiem, kompānija Lazard Ltd., kas nodarbojas ar airBaltic akciju pārdošanu, sastādījusi potenciālo investoru sarakstu, kurā tika iekļautas gan citas aviokompānijas, gan finanšu investori ar darba pieredzi šajā nozarē, un sākusi investīciju risku novērtēšanas procedūru. Galvenais pārdošanas mērķis ir atrast akcionāru, kurš ne tikai atbalstīs kompāniju finansiāli, bet arī sekmēs tās attīstību.

Bombardier CS300, airBaltic. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Gauss: airBaltic stratēģiskā situācija ir stabila, pienācis laiks meklēt investoru

Latvija, kurai šobrīd pieder 80,5% airBaltic, var pārdot daļu akciju un samazināt savu daļu kompānijā līdz 50% vai mazāk, pastāstīja Gauss.

Apmēram 20% kompānijas akciju pieder dāņu uzņēmējam, bijušajam Skandināvijas aviolīniju finanšu direktoram Larsam Tūsenam, kurš 2015. gadā iegādājies kompānijas daļu no vācu investora.

2008. gada krīzes laikā airBaltic ar grūtībām izbēga no likvidācijas, un pārgāja no zemo cenu modeļa pie hibrīdā modeļa, kurš tāpat piesaista pasažierus, ceļojošos starp Rietumeiropu un tādām pilsētām kā Kijeva, Baku vai Kazaņa.

airBaltic biznesam palīdzēja konkurējošo Baltijas aviokompāniju Air Estonia un Air Lituanica aiziešana no tirgus 2015. gadā, un kaut arī tā vēl aizvien cīnās par pasažieriem ar zemo cenu aviolīnijām, tās daļa Latvijā pieaugusi no 47% līdz 55%, vairāk, nekā Ryanair, Wizz Air un Norwegian Air Shuttle.

Ziņu lente
0