Mēris nāk: veterināri iesaka likvidēt mežacūkas Rīgā

© Sputnik / А. Соломонов / Pāriet pie mediju bankasКабан
Кабан - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārtikas un veterinārais dienests bīstas, ka dažas Rīgā dzīvojošās mežacūkas varētu inficēties ar Āfrikas cūku mēri, taču mednieki brīdina, ka nevajadzētu pārāk aktīvi cīnīties ar mežacūkām.

RĪGA, 24. jūlijs – Sputnik. Patlaban Rīgā palikušas tikai astoņas mežacūkas, taču Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) iesaka atbrīvoties arī no tām, vēsta LSM.lv.

Pirms diviem gadiem mežacūkas Rīgā kļuva gluži nekaunīgas – klaiņoja pa Kronvalda parku, iznāca pie Brīvības pieminekļa un izrakņāja tramvaja sliežu uzbērumu Juglā. Pēc tam pilsētas noalgotie mednieki dzīvniekus noķēra un izveda uz Ādažu un Ropažu novadiem.

"Pierīgas mednieku kluba" vadītājs Kaspars Šuikovskis pastāstīja, ka pašlaik pilsētā mīt 5-8 mežacūkas, mātītes ar mazuļiem Granīta ielas rajonā.

Taču Latvijā izplatās Āfrikas cūku mēris (ĀCM), un slimība konstatēta arī Rīgas apkaimē. Šī iemesla dēļ PVD speciālists Edvīns Oļševskis uzskata, ka pilsētai nāktos atbrīvoties arī no atlikušajiem dzīvniekiem.

"Labāk, protams, būtu, ja viņas nebūtu tai pilsētā. Ja tas risks palielinās, tad viņas var saslimt. Nav tā, ka varam teikt, ka Rīgā viņas dzīvo drošībā. Arī tie mežiņi… viņām tur nepietiek barības. Tāpēc viņas nāk un staigā pa pilsētu, meklē, kur ir kāda (barība – red.), varbūt arī pie atkritumiem. Ja tur patrāpās, kāds ir izmetis kādu gaļu, kas ir, iespējams, inficēta, tad viņas var apēst un inficēties," – norāda Oļševskis.

Tāpēc PVD ieteicis arī Rīgas Zooloģiskajam dārzam neturēt mājas un mežacūkas.

Tomēr Kaspars Šuikovskis atzīmē, ka mežacūku izzušanas rezultātā varētu rasties cita problēma: mežacūkas ir vilku galvenā barība. Ja to nebūs, vilki varētu sākt uzbrukumus mājdzīvniekiem.

Ziņu lente
0