Politika

Latvijas tiesībsargi nonākuši līdz starptautiskajai tiesai krievu diskriminācijas lietā

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas karogs
Latvijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskā kriminālā tiesa rakstiski apstiprinājusi, ka saņemta Latvijas tiesībsargu vēstule ar prasību izskatīt dažādos krievvalodīgo diskriminācijas gadījumus Latvijā.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Starptautiskā kriminālā tiesa (SKT) pieņēmusi Latvijas tiesībsargu iesniegumu ar lūgumu izmeklēt krievu diskriminācijas gadījumus valsts teritorijā, raksta avīze "Izvestija".

Latvijas tiesībsargs Juris Jansons - Sputnik Latvija
Tiesībsargs pastāstīja, kāpēc Latvijā nesamazinās nepilsoņu skaits

Vēstules autori sola savākt simtiem liecininieku liecību par Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību sistemātiskiem pārkāpumiem un iesniegt tās SKT prokuratūrā, informēja krievu kopienu apvienotā kongresa līdzpriekšsēdētājs Aleksandrs Gapoņenko.

SKT rakstiski apstiprinājusi Latvijas tiesībsargu vēstules saņemšanu, kurā lūgts izmeklēt diskriminācijas gadījumus un saukt pie kriminālatbildības vainīgās augsti stāvošās amatpersonas. Starptautiskās kriminālās tiesas atbildē norādīts, ka prasība tiks izskatīta, tātad darbu sāks prokurors.

Gapoņenko norādīja, ka tiesībsargi joprojām apkopo krimināllietas materiālus.

"Mēs vēlamies tuvākajā laikā savākt vairākus simtus patiesu Latvijas iedzīvotāju stāstu, kuri saskārušies ar diskrimināciju. Tie papildinās mūsu iesnieguma SKT objektivitāti. Aptuveni 20 cilvēki savas liecības jau ir nosūtījuši," — viņš paziņoja.

Gapoņenko paskaidroja, ka SKT prokurors varētu ierasties Latvijā, lai apstiprinātu liecinieku teikto. Taču, kā atzīmē tiesībsargi, viņi vēl nav droši par to, ka rezultātā starptautiskā tiesa nostāsies viņu pusē.

Diskriminācija ir daudzveidīga

"Skolā latviešu valodu mums mācīja slikti, tāpēc es to protu vāji. Tāpēc nevaru iestāties universitātē un iegūt augstāko izglītību ar budžeta līdzekļiem. Bez izglītības esmu spiests strādāt celtniecībā par vienkāršu strādnieku," — avīzei stāstīja 45 gadus vecais Pjotrs. — Esmu dzimis un visu mūžu nodzīvojis Latvijā, taču nepilsoņa statusa dēļ nekad neesmu piedalījies vēlēšanās. Šī iemesla dēļ jūtos kā otrās šķiras cilvēks."

"Mūsu pilsētā tika slēgta krievu skola. Biju spiesta sūtīt dēlu mācīties latviešu skolā. Bērnu skolā aizskāra tādēļ, ka viņš ir krievs, viņš bieži raudāja, kļuva nervozs un sāka slikti mācīties. Patlaban dēls jau slikti runā krievu valodā. Skolā bērniem stāsta, ka visi krievi ir okupanti, un viņiem jābrauc uz Krieviju. To pastāvīgi atkārto pa radio un televīzijā," — pastāstīja 28 gadus vecā Irina.

Nesen Latvijas likumdošanā tika iekļauta norma, kas paredz "nelojālu skolotāju" atlaišanu par "nepareizas attieksmes" veidošanu skolēniem pret sabiedrību un valsti. Jaunie grozījumi ļauj pilnībā aizliegt skolēniem kārtot centralizētos eksāmenus krievu valodā, atgādināja izdevums.

Ziņu lente
0