Viņi neko mums nedod: bēgļi par dzīvi Latvijā

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasViņi neko mums nedod: bēgļi par dzīvi Latvijā
Viņi neko mums nedod: bēgļi par dzīvi Latvijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā viņi mums neko nedod, un nav nekādu perspektīvu, pastāstīja bēglis no Eritrejas, kurš pārvietots uz Latviju saskaņā ar ES programmu.

RĪGA, 4.jūlijs — Sputnik. Daudzi , kuri nosūtīti uz Baltijas valstīm saskaņā ar ES programmu, sastop norobežotību un nabadzību, un ir spiesti aizbraukt uz citām Eiropas valstīm, raksta BBC.

Bēgļu izmitināšana ir ES galvassāpes, kura jau ir ievilkta "rūgtā" strīdā ar Poliju, Čehiju un Ungāriju, kuras atteicās pieņemt migrantus, raksta teleradiokompānija.

"Viņi mums neko nedod"

Eritrejietis Makharena atbrauca uz Latviju no Itālijas gadu atpakaļ. Ceļu uz Eiropu viņš dēvē par odiseju — caur Ugandu, Etiopiju, Izraēlu un Ēģipti.

Makharena pastāstīja, ka uzzināja par pārcelšanu uz Latviju dienu pirms izlidošanas. Viņam neļāva izvēlēties valsti patstāvīgi, kas viņu neiepriecināja.

"Daudzi eritrejieši dzīvo visā eiropā. Viņi sarunājas cits ar citu. Mēs visi zinām, ka Vācijā varas iestādes dod dzīvokli un 400 eiro kabatas izdevumiem. Bet Latvijā viņi neko mums nedod — vien 139 eiro mēnesī, " padalījās viņš.

Pēc viņa vārdiem, Rīgā grūti noīrēt vienistabas dzīvokli par šādu naudu un nav nekādu perspektīvu pabalsta palielināšanai.

Алехандро Мартинес Велес, Испания. Беженцы в Белграде - Sputnik Latvija
Valsts Kontrole konstatēja bēgļiem domātas naudas "neadekvātu" iztērēšanu
"Tie ir mūsu pabalsti, un mēs nevaram atļauties cilvēkiem maksāt vairāk — mēs neesam tāda valsts, " paziņoja parlamenta Iekšlietu komisijas vadītājs Ainārs Latkovskis.

"Viņi, protams, var meklēt darbu, taču saskaņā ar Latvijas likumdošanu, ir jāzina valoda, lai iegūtu darbu, un mācībām parasti ir nepieciešami gadi, " piebilda viņš.

Makharena uzskata, ka zemais dzīves līmenis liek bēgļiem braukt prom no Latvijas, kolīdz viņi saņem dokumentus. Viņš pazīst daudzus, kuri aizbraukuši no valsts.

"Vairākums no viņiem nevarēja šeit izdzīvot. Viņi nevar samierināties ar ienākumu atšķirību Latvijā un Vācijā. Daudzi no viņiem aizņēmās naudu, lai nokļūtu līdz Eiropai, un parāds ir jāatdod, " paziņoja Makharena, kurš pats samaksāja kontrabandistiem trīs tūkstošus dolāru.    

Ziņu lente
0