Pirmais Latvijas satelīts nogādāts orbītā

© REUTERSВид на землю с космической станции
Вид на землю с космической станции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Indijas nesējraķetes PSLV-C38 starts ar 22 valstu satelītiem uz borta notika 23.jūnijā. Starp tiem orbītā ievadīts arī Ventspilī radītais aparāts Venta-1.

RĪGA, 23. jūnijs – Sputnik. Pirmais Latvijas mākslīgais Zemes pavadonis Venta-1 nogādāts orbītā šodien no rīta – Līgo dienā, vēsta portāls Ventas Balss ar atsauci uz Ventspils Augstskolas sabiedrisko attiecību speciālisti Intu Ozolu.

Indijas Kosmosa izpētes organizācija ISRO apstiprināja nesējraķetes PSLV-C38 startu 23. jūnijā. Pēc Ozolas vārdiem, tas nozīmē, ka satelīts Venta-1 izvests orbītā tieši šajā svinīgajā dienā. Raķetes starts tika paredzēts plkst. 3:59 pēc universālās laika sistēmas, jeb 6:59 pēc Latvijas laika. Pēc aprēķiniem, satelītam bija jāatdalās no nesējraķetes 22 minūtes pēc starta, plkst. 7:21 pēc Latvijas laika.

"Raķetes startu var ietekmēt ļoti daudz faktoru, bet pašlaik viss liecina, ka starts netika atlikts," — teica Ozola.

Ventspils Augstskolas pārstāvis devās uz Indiju, lai piedalītos šajā pasākumā, piebilda viņa.

Космодром с установленной ракетой Антарес в США - Sputnik Latvija
Kosmiskie plāni: Ukraina paziņojusi par vēlmi apmesties uz Mēness

Satelīts tika izveidots Ventspils Augstskolas sadarbībā ar Brēmenes Lietišķo zinātņu universitāti. Tehniski aparāts bija gatavs palaišanai jau pērn, taču neveiksmīga izvietojuma dēļ uz nesējraķetes un iespējamās sadursmes ar citiem satelītiem, palaišana tika atlikta. Kopumā Indijas raķetei bija jānogādā 22 valstu satelīti.

Latvijas satelīts veiksmīgi izturējis vibrāciju, vakuuma un termiskos testus. Plānots, ka Venta-1 riņķos ap Zemi 500 kilometru augstumā.

Līdz ar eksperimentālā pavadoņa palaišanu Ventspils Augstskola plāno stimulēt inženierzinātņu apguvi. Pavadonis paredzēts jūras kuģu pārvietošanās datu identifikācijai no to nodošanai augstskolas virszemes stacijai. Ar satelīta palīdzību var pārskatīt daudz lielāku jūras akvatorijas teritoriju un saņemt datus par kuģu patreizējo atrašanās vietu.

Ziņu lente
0