Latvija var palielināt militāro klātbūtni Irākā un Afganistānā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aicinājums tika saņemts maijā NATO samitā Briselē; šobrīd Latvijas kontingents abās valstīs nepārsniedz 30 cilvēkus.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Ar mērķi pastiprināt cīņu pret terorisma draudiem Latvija apsver iespēju palielināt savu karavīru skaitu militārajās operācijās Afganistānā un Irākā, paziņojis aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē.

Spāņu karavīri ieradušies Latvijā - Sputnik Latvija
Spānija pārspējusi rekordu pēc karavīru dislokācijas Latvijā

Uz doto brīdi NATO apmācības operācijā Resolute Support Afganistānā dien 23 karavīri, bet antiteroristiskajā operācijā Inherent Resolve Irākā piedalās 6 karavīri no Latvijas.

Latvija tika aicināta palielināt savu klātbūtni Afganistānā un Irākā. "Mēs šobrīd izsveram mūsu iespējas un kontaktējamies ar sabiedrotajiem, lai izvērtētu, ar kādiem resursiem varam piedalīties," — sacīja Bergmanis, paziņojot komitejai par NATO samita Briselē rezultātiem.

Kā ziņo RIA Novosti, pārējā komisijas sēdes daļa noritēja aiz slēgtām durvīm, pēc tās Bergmanis sacīja, ka patlaban tiekot risināts jautājums par to, kādus speciālistus Latvija varētu nosūtīt uz minētajām valstīm. Dažādi speciālisti no Latvijas, piemēram, sapieri jau ir guvuši pieredzi vairākās starptautiskās misijās.

Kaujas operācijās Latvijas karavīri nepiedalīsies, apliecināja ministrs.

Starptautiskā operācija Afganistānā Resolute Support NATO vadībā tika uzsākta 2015. gada janvārī pamatojoties uz 2014. gada 30. septembrī starp NATO un Afganistānas valdību noslēgto abpusējo līgumu, kas ietvēta arī Afganistānas valdības uzaicinājumu. Operācijā piedalās 13 459 karavīri no 39 valstīm, viņu funkcijās ietilpst Afganistānas bruņoto spēku apmācības un konsultācijas. Norādīts, ka misijai nav cīņas raksturs.

NATO samitā Briselē Londonā paziņojusi, ka ir gatava palielināt britu karavīru skaitu NATO misijas sastāvā Afganistānā. Tagad britu kontingentu veido 500 karavīri, lielākā pārstāvniecība ir ASV — 6941 cilvēks.

ASV bruņoto spēku un viņu sabiedroto militārā operācija Inherent Resolve, kas vērsta pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts" (aizliegta vairākās pasaules valstīs), tiek īstenota kopš 2014. gada 8. augusta, Latvija tai pievienojusies tā paša gada septembrī.

Ziņu lente
0