Vēsturnieks: latvieši aizmirsuši vēsturi un tā var atkārtoties

© Foto : BaltNews.lvИсследователь Института истории Латвии ЛУ Артур Жвинклис
Исследователь Института истории Латвии ЛУ Артур Жвинклис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēsturnieks Arturs Žvinklis norāda, ka šodien Latvijā izveidojusies ļoti bēdīga situācija ar vēstures izpēti un tās interpretāciju.

RĪGA, 15. jūnijs — Sputnik. Latvijas valsts nav ieinteresēta vēstures izpētē. Šādu viedokli Radio Baltkom programmā "Utro na Baltkome" paudis vēsturnieks, LU Latvijas Vēstures institūta pētnieks Arturs Žvinklis. Pēc viņa teiktā, politiskajā līmenī akcentējas uz sāpīgiem jautājumiem, kuros latviešus vienmēr parāda, kā cietušo pusi, raksta Mixnews.lv.

"Naudas mums nav, valsts nav ieinteresēta vēstures izpētē, to es varu droši pateikt. Tāpēc gaidīt kaut kādu pozitīvu rezultātu šajā situācijā nav jēgas.

Ir politiskā ieinteresētība akcentēties uz ciešanām no vienas puses, aizmirstot to, ka cietuši ne tikai latvieši.

Un tad iznāk, ka latvieši ir upuri, bet krievi — noziedznieki. Taču tas nav iespējams, tas ir absurds!" — norāda vēsturnieks.

Pēc pētnieka teiktā, Latvijā vērojama ļoti bēdīga situācija ar mācību grāmatām vēsturē, un ar vēstures interpretāciju. Viņš uzsvēra, ka pašreizējā situācijā ļoti lielu lomu spēlē skolotāji.

День памяти жертв коммунистического геноцида - Sputnik Latvija
Viedoklis
Patiesība nav jāmeklē vīnā: režīma noziegumu atbalss

"Ļoti daudz ir atkarīgs no skolotāja. Bet, ja skolotājs skolā sāk teikt, ka latviešu leģions cīnījās par Latvijas neatkarību — kas tas tāds? Bet tā gadās! Un tad daudzi bērni skolā domā, ka leģions — tie ir cīnītāji par brīvību, par Latvijas neatkarību. Bet tas, ka tie deva zvērestu Hitleram, — tas neko nenozīmē! Un arī vajadzētu būt godīgākiem, runājot par represijām, saskaņā ar vēstures faktiem. Bet diemžēl mums ir tāda neglīta situācija. Taču zināms, ka ja tauta aizmirst savu vēsturi, tad vēsture varētu atkārtoties, lai gan citādi … Tas tiešām būtu bail. Bet mūsu valsts par to nemaz nedomā," — sašūt Arturs Žvinklis.

Vakar, 14. jūnijā, Rīgā notikuši pasākumi par godu Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai.

Ziņu lente
0