Miers piespiedu kārtā: ģimenes ārsti pieņēmuši lēmumu par streika sākumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģimenes ārsti plāno jūlija sākumā sākt streiku, kas turpināsies līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar Veselības ministriju.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Veselības ministrija noraidījusi Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) ierosinājumu izveidot izlīguma komisiju, tāpēc mediķi nolēmuši streikot, vēsta la.lv.

Руководитель профсоюза медиков Валдис Керис - Sputnik Latvija
Mediķu arodbiedrība: Saglabājoties valdošajai Saeimas koalīcijai, valsts izmērdēšanas politika turpināsies

Streiks turpināsies līdz brīdim, kad tiks panākta vienošanās ar ministriju, pastāstīja asociācijas vadītāja Sarmīte Veide, kuras vadībā nodibināta streika komiteja. Tā iesniegusi streika pieteikumu VM, Nacionālajai trīspusējās sadarbības padomei un Valsts darba inspekcijai.

Ģimenes ārsti plāno sākt streiku 3.jūlijā, un tas turpināsies līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar VM un valdību par streika prasību izpildi.

Veide atzīmēja, ka nesenie notikumi veselīas aprūpes jomā liecina, ka pacientu tiesības saņemt ģimenes ārsta palīdzību un ģimenes ārstu iespējas ārstēt savus pacientus tuvākajā nākotnē tiks apdraudētas vēl vairāk nekā līdz šim.

Asociācijas prezidente norādījusi, ka ģimenes medicīnā izveidojusies kritiska situācija.

"Valsts ilgstoši nemaksā taisnīgu atalgojumu par ģimenes ārsta sarežģīto un apjomīgo darbu. Vienlaikus valsts iestādes prasa pildīt tādas prasības, kurām ir nepieciešami arvien lielāki ģimenes ārsta laika, darba un naudas ieguldījumi," — viņa uzsvēra.

Turklāt Veselības ministrija iecerējusi vēl vairāk novājināt ģimenes ārstu prakses, īstenojot reformu, kas būtiski pasliktinās mediķu darba apstākļus. Elektroniskā veselības aprūpes sistēmai ir būtiski trūkumi, un tā funkcionē vāji, taču VM un Ministru kabinets pieprasa, lai ģimenes ārsto obligāti lietotu šo sistēmu jau no šī gada 1. septembra.

Atgādināsim, ka martā asociācija iesniedza Veselības ministrijā prasību palielināt ģimene ārstu, viņu palīgu un medmāsu algas, nodrošināt pacientu datu aizsardzību e-veselības sistēmā, kā arī ļaut ārstiem sagatavoties tās pielietošanai.

Ziņu lente
0