Politika

Pēdējais ASV vēstnieks PSRS: kodolkarš nav risinājums

© Sputnik / Sergey MelkonovBijušais ASV vēstnieks PSRS Džeks Metloks. Foto no arhīva
Bijušais ASV vēstnieks PSRS Džeks Metloks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskā "Baltijas foruma" atklāšanas ceremonijā Rīgā bijušais ASV vēstnieks PSRS Džeks Metloks paziņoja: divu lielvalstu konfrontācija gūst bīstamu formu – aug kodolkara risks.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik, Andrejs Tatarčuks. "Baltijas forumā" Rīgā amerikāņu diplomāts Džeks Metloks uzsvēra, ka mūsdienu riski ir globāli un līdzinās aukstajam karam Krievijas un rietumvalstu starpā, kas reiz beidzās ar PSRS sabrukumu.

Pie tam Metloks uzsvēra, ka versija par ASV vainu padomju valsts sabrukumā 1990.-1991.gg. neatbilst patiesībai. "Ideja par to, ka rietumi izdarījuši spiedienu pret padomju valdību, ir nepareiza. Ritēja pārrunas ar PSRS ģenerālsekretāru Mihailu Gorbačovu, ņemot vērā visu pušu vēlmi izbeigt auksto karu," — paziņoja bijušais ASV vēstnieks PSRS.

"Šodien mēs redzam, ka kodolkara draudi no jauna pieaug. Tāds karš nav risinājums. Ko mēs darām, lai to nepieļautu? Vai mēs varam nepieļaut kodolkaru? Gan NATO, gan Krievijas politiskajiem līderiem ir jāizprot, kas kaitina puses. ASV un Krievijai pieder 90% vispasaules kodolieroču arsenāla. Domstarpību saasināšanās aukstajā karā nes globālus draudus, un risinājums šajā gadījumā ir atkarīgs gan no Krievijas, gan NATO," — Baltijas foruma viesiem pauda Džeks Metloks.

Savukārt Brenta Skoukrofta vārdā nosauktā Starptautiskās drošības centra vadītāja vietniece, bijusī ASV Kongresa locekle un transatlantiskās organizācijas Atlantic council līdere Elena Taušere norādīja, ka konflikta eskalācija ir loģisks process.

Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs - Sputnik Latvija
Gorbačovs atzīmējis visas aukstā kara pazīmes pasaulē un bruņošanās sacīkstes

"Amerikāņi pie mums ir ļoti sakaitināti — mēs redzējām Krievijas iejaukšanos daudzos procesos, tostarp Krievijas hakeru iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, un notiek izmeklēšana," — skaidroja Taušere. Viņa tomēr piebilda, ka pretrunas iespējams izlīdzināt NATO un Krievijas pārrunās.

Starptautiskā konference "Baltijas forums" Latvijā notiek 22. reizi. Forumā Rīgā piedalās vairāk nekā 300 politiķi un Latvijas, Krievijas, ASV, kā arī vairāku ES valstu vadošo aprindu pārstāvji.

Ziņu lente
0