Latvijas likumdošana paredz, ka katram ir jāpretojas okupantiem

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasSummer Shield XIV
Summer Shield XIV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Latvijā sāksies karš, tad nesanākas viss paslēpties vai aizbēgt, jo likums paredz, ka pilsoņiem ir jāpretojas iebrucējiem, savukārt, komersantiem ir jābaro armija.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas aprēķiniem, Latvijas ekonomika varēs noturēties vismaz divas nedēļas, vēsta avīze Diena.

Tautas saimniecība varēs pilnvērtīgi funkcionēt visa šī perioda laikā, ja valsts izrādīsies izolēta karadarbību apstākļu dēļ, taču ar nosacījumu, ka komersanti izrādīs savu sadarbību valstij.

Latvijas Banka - Sputnik Latvija
Ja nu rīt sākas karš: Latvijas Banka ir gatava valsts aizsardzībai

Avīze atgādina, ka militārās un pilsoņu aizsardzības sistēma paredz gan privātpersonu, gan juridisko personu mobilizāciju, un brīvprātīgo princips šādos apstākļos nedarbojas. Iespēja paslēpties vai aizbēgt no Latvijas līdz ar kara sākšanos, ko domā darīt, balstoties uz pēdējo gadu aptauju rezultātiem, apmērām 40% valsts iedzīvotāji, tiek pilnībā izslēgta.

Kā kaut kas tāds ir iespējams? Lieta tāda, ka pēc karadarbību uzsākšanas Ukrainā likumdevēji veica daudzus likuma grozījumus normatīvajos aktos, kuri kara iebrukuma gadījumā aizliedz nepretoties un pastiprina katra pilsoņa atbildību par valsts likteni.

Tai skaitā, kara uzsākšanās gadījumā liela loma tiek atvēlēta uzņēmējiem, jo kamēr vieni karo, citiem viņus ir jābaro. Tiešā un pārnestā nozīmē.

Ziņu lente
0