Politika

Rinkēvičs aicina pagarināt sankcijas pret Krieviju un iestājas par gejiem Čečenijā

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Pāriet pie mediju bankasĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs
ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības ārlietu ministri Briseles sēdes laikā vienprātīgi iestājās par sankciju pagarināšanu pret Krieviju, savukārt Latvijas ĀM vadītājs aicināja tajā pašā laikā aizstāvēt personu ar netradicionālo seksuālo orientāciju tiesības Čečenijā.

RĪGA, 16.maijs — Sputnik. Eiropas Savienības ārlietu ministri iestājās par pret Krieviju izvirzīto sankciju pagarināšanu Briseles sēdē, tiek secināts saskaņā ar ziņojumiem Latvijas ĀM mājas lapā.

Vienotā frontē, bez diskusijām

ES Padomes sēde ārlietās notiek ikmēnesi ES ārlietu un drošības politikas augstākās priekšsēdētājas Federikas Mogerīni vadībā. Latviju pasākumā pārstāv republikas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs.

Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs - Sputnik Latvija
Jevgeņijs Lukjanovs: Dievs smejas, kad cilvēks plāno

Jautājuma apspriešanu par sankciju pagarināšanu attiecībā pret Krieviju ES dalībvalstu ĀM vadītāju darba brokastu dalībnieki cēla kopā ar Ukrainas kolēģi Pāvelu Kļimkinu. Kā atzīmēja Rinkēvičs, Eiropas Savienībai ir jāturpina demonstŗet savu vienotību, saglabājot sankcijas pret Maskavu līdz pilnai Minskas vienošanās izpildei.

Savukārt, Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vašjikovskis atzīmēja, ka pēc dalībnieku vairākuma domām, Minskas vienošanās netiek pildītas, tāpēc sankciju piemērošana ir jāturpina.

"Nav par ko diskutēt, " piebilda viņš.

Krievijas un Rietumu attiecības diezgan stipri pasliktinājās pēc notikumiem Krimā un Ukrainas austrumos 2014.gadā. ASV un Eiropas Savienības valstis ieviesa daudzus atsevišķus ierobežojumus attiecībā pret personām un atsevišķām kompānijām, un tad pārgāja pie veselu Krievijas ekonomikas sektoru bloķēšanas. Atbildot, Maskava ieviesa pārtikas embargo pret tām valstīm, kuras ieviesa sankcijas pret to.

Рынок - Sputnik Latvija
Polija sūdzas par Krievijas ieviesto sankciju radītajām mokām un sapņo par to atcelšanu

Eiropas Savienība vairakkārt pagarināja un paplašināja sankciju sarakstu, pēdējo reizi līdz šī gada 15.septembrim. Rietumos sankciju atcelšanu saista ar to, ka Krievijai ir jāizpilda Minskas vienošanās attiecībā pret Ukrainu. Maskava vairakkārt norādīja uz šo apgalvojumu absurdumu, jo nav saistīta ar Ukrainas iekšējo konfliktu un kā neviens cits ir ieinteresēta tā ātrākajā atrisinājumā.

Uztrauc geju tiesības Čečenijā

Uzstāšanās laikā Rinkēvičs tāpat aicināja kolēģus pievērst uzmanību cilvēktiesību ievērošanai Krievijā.

"Krievijas iestādēm steidzami un rūpīgi jāveic izmeklēšana par cilvēku spīdzināšanu un tiesāšanu, it sevišķi cilvēku ar citādu seksuālo orientāciju, Čečenijā un jānodrošina viņu drošība visā reģionā, " paziņoja ministrs.

Aprīļa sākumā Krievijas avīzē "Novaja gazeta" parādījās materiāls, kurā tika teikts par cilvēku ar netradicionālo seksuālo orientāciju masveida aizturēšanām Čečenijā.

Čečenijas vadītāja preses sekretārs Aļvi Karimovs noliedza avīzes datus un paziņoja, ka republikā vīriešiem "ir tikai viena orientācija", par ko var spriest pēc augstā dzimstības līmeņa. Pats reģiona vadītājs Ramzans Kadirovs tikšanās laikā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apgalvoja, ka publikācijām ir provokatīvs raksturs, un visi cilvēki, par kuriem iet runa, ir dzīvi un veseli.

Министр внутренних дел по Чеченской Республике Руслан Алханов - Sputnik Latvija
Čečenijas IeM vērsīsies tiesā sakarā ar publikācijām par geju vajāšanu

"Ja nav neviena gadījuma, neviena iesnieguma, tad no kurienes viņi ir ņēmuši to faktu, ka Argunā ir apslēpts cietums. Visas Ziemeļkaukāza tiesībsargājošās organizācijas bija tur, taču neko neatrada. Tie žurnālisti taisa sev reklāmu, organizē pašu PR kampaņu, " vēlāk piebilda Kadirovs.

Saskaņā ar Krievijas Žurnālistu sabiedrības ziņojuma, pēc divu materiālu iziešanas atsevišķu Čečenijas iedzīvotāju kategorijas vajāšanu centrālajā Groznijas mošejā notika 24 čečenu virdu, islāma teologu un republikas sabiedriskā viedokļa līderu ārkārtas sanāksme. Balstoties uz šīs sanāksmes rezultātiem, pieņemtajā rezolūcijā tiek teikts par "gadsimtu morāles aizvainojumiem Čečenijas sabiedrībai un čečenu vīriešu lepnumam".

Čečenijas IeM vadītājs Ruslans Alhanovs paziņoja, ka, saskaņā ar dienesta pārbaudes rezultātiem, kura tika nozīmēta pēc publikāciju parādīšanās, "mediju izplatītajai informācijai nav nekādu objektīvu pierādījumu".

Tāpat Alhanovs ziņas par it kā 160 vīriešu ar netradicionālo orientāciju aizturēšanu un no viņiem 50 nogalināto nosauca par pseidosensāciju un iedomātu paziņojumu.

"Čečenijas IeM pārbauda katru faktu, ko atspoguļo mediju šajā sakarā, un troksnim, ko ir izraisījuši atsevišķi čečenu tautas pseidotiesībsargi, ir provokatīvs raksturs, kura mērķis ir diskreditēt Čečenijas Republiku sabiedrības acīs, " uzsvēra ministrs.

Ziņu lente
0