Bezdarbs Latvijā samazinājies līdz rekordzemam līmenim

© Sputnik / Alex Aminev / Pāriet pie mediju bankasBezdarbs samazinājies. Foto no arhīva
Bezdarbs samazinājies. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodarbinātības valsts aģentūra ziņo par rādītāju, kas ir zemāks nekā 8%, bet, pēc Swedbank datiem, kopējais bezdarbnieku skaits Latvijā ir par 2% augstāks.

RĪGA, 16.maijs — Sputnik. Aprīlī reģistrētā bezdarba līmenis samazinājies par 0,5% un sasniedza 7,8%, paziņoja Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone Latvijas Radio programmā "Doma laukums".

Tik zems rādītājs valstī nav bijis kopš 2009.gada. Savukārt citi speciālisti atzīst: Latvijā ir daudz vairāk bezdarbnieku, vienkārši ne visi reģistrējas darba biržā.

Piemēram Swedbank, sastādot savas prognozes, balstās uz Centrālās statistiskās pārvaldes (CSP) datiem. Pēc bankas ekonomistes Agneses Bucenieces vārdiem, kopējais bezdarbnieku skaits Latvijā ir par diviem procentiem augstāks.

"Saskaņā ar pēdējo CSP veikto pētījumu par pagājušā gada pēdējo ceturksni, bezdarba līmenis sastāda 9,3%. Reģistrēto bezdarbnieku skaits ir aptuveni 71 tūkstotis cilvēku, nereģistrēto aptuveni par 20 tūkstošiem vairāk, " pastāstīja viņa.

Aprīlī Eurostat prezentēja datus, saskaņā ar kuriem martā bezdarba līmenis Latvijā sastādīja 9%.

Salīdzinājumā ar Eiropas dienvidu valstīm Latvijai ir neslikti rādītāji (tā bezdarba līmenis Spānijā sastāda 18,2%, un Grieķijā 23,5%), taču līdz Čehijai (3,2%), Vācijai (3,9%) un Maltai (4,1%) tai vēl ir tālu.

Pēc SEB bankas ekonomista Daiņa Gašpuita viedokļa, šādu līmeni valsts diez vai sasniegs.

"Ekonomiskā aktivitāte mūsu reģionos ir dažāda, un cilvēki nav pietiekoši mobili, pārceļas nelabprāt (valsts ietvaros — red.). biežāk viņi izvēlas pamest valsti vispār, " atzīst speciālists.

Līdz ar to Gašpuitis norādīja, ka Latvijas ekonomika tiešām aug, un šī izaugsme turpināsies arī nākotnē. Palielinās eksporta apjomi, attīstās pārstrādes rūpniecība, aug patērētāju pieprasījums, palielinās kredītu pieprasījums. Pēc Gašpuita vārdiem, situācija turpinās uzlaboties. Par galveno faktoru kļūs Eiropas Savienības finanšu palīdzība.

Rīgas panorāma - Sputnik Latvija
Eurostat: bezdarbs Latvijā martā sasniedzis 9%

"Pirmā, kas to izjutīs, būs būvniecības nozare. Palielināsies aktivitāte gan celtniecībā, gan ceļu remontdarbos, " izteica prognozi ekonomists.

Taču situācijas uzlabošanās nebūs vienmērīga. Pēc eksperta vārdiem, bezdarbs turpinās mazināties, bet nevienmērīgi. Ātrāk šis process notiks ekonomiskās aktivitātes centros.

Darba devēji Nodarbinātības valsts aģentūras aptaujā norādīja, ka šogad izveidos 8000 darbavietas. Saskaņā ar ekonomistu prognozēm, pēc diviem gadiem bezdarba līmenis sasniegs 6,5%.

Ziņu lente
0