Lembergs: demaršs "Ziemeļu straumes 2" jautājumā maksājis Latvijai 40% kravu apgrozījuma

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSVentspils mērs Aivars Lembergs
Ventspils mērs Aivars Lembergs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils mērs savā iknedēļas preses konferencē pauda cerību, ka valdība nodrošinās iztrūkstošās kravas no citām valstīm un apgrozījums nesaruks.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Ventspils ostas valdes priekšsēdētājs, Ventspils mērs Aivars Lembergs paziņoja, ka pēc Latvijas atteikšanās piedalīties projektā "Ziemeļu straume 2" dzelzceļa kravu apjoms no Krievijas krities par 40%, informē Ventas Balss.

Šo informāciju viņš sniedza iknedēļas preses konferencē. Mērs atzīmēja, ka Ventspils ostas termināļi no janvāra līdz aprīlim strādājuši pietiekami labi — kopējais kravu apgrozījums, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, pieaudzis par 25%. Taču bažas rad dzelzceļa kravu pārvadājumu kritums, un Lembergs uzskata, ka tas saistīts ar valdības lēmumu neatbalstīt nekādus pasākumus Latvijas teritorijā, kas saistīti ar projektu Nord Stream 2.

"Pēc manā rīcībā esošām ziņām, uz Latviju maijā kravu apjoms pa dzelzceļu no Krievijas ir samazināts par 40% kā atbilde uz Latvijas skaļo demaršu, lai iztaptu poļiem, baltkrieviem, ukraiņiem, slovākiem un čehiem," — sacīja Lembergs.

Pilsētas galva pauda cerību, ka valdība nodrošinās iztrūkstošās kravas no Ukrainas, Baltkrievijas, Polijas, Čehijas, Slovākijas, tāpēc kravu apgrozījums nesaruks. 

Iepriekš Lembergs informēja, ka Ventspils osta un divi tās termināļi Noord Natie Ventspils Terminals un Eurohome Latvija saņēmuši piedāvājumu iesaistīties "Nord Stream 2" gāzes vadu vidējā posma būvniecībā, nodrošinot cauruļu uzglabāšanu un piegādi caur ostu. Pēc ostas valdes aprēķiniem, piedaloties projektā, Latvijas ekonomika saņems 25 miljonus eiro. Taču, kā ziņo mērs, pret to iebilst ārlietu ministrs.

Ventspils mērs Aivars Lembergs - Sputnik Latvija
Lembergs: Latvijas ekonomikas ministrs ir nodevējs

"ĀM nevēlas, lai Latvija piedalītos projektā, jo to pieprasa poļi. <..> Poļiem ir savas intereses — viņi negrib, lai Vācija saņemtu gāzi pa taisno no Krievijas. Viņi grib arī paši piedalīties šajā ķēdītē, un šī vēlme ir saprotama un slavējama, taču kāpēc Latvijai par to būtu jāmaksā?" — Lembergs ir neizpratnē.

Pēc viņa domām, neatbalstīt Nord Stream 2, ja Latvija var nopelnīt, — tas nozīmē neatbalstīt Vācijas enerģētisko drošību, kas neatbilst NATO līgumam un Eiropas Savienības līgumam.

21. aprīlī Latvijas valdība atteicās no jebkādas dalības "Ziemeļu straumē 2". Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paskaidroja, ka Latvija atteikusies no dalības projektā, jo tas kaitē valsts drošībai un neatbilst tās ekonomiskajām interesēm. Ministrs noraidīja visus Lemberga pārmetumos, nodēvējot tos par spekulācijām.

Ziņu lente
0