Uzvaras parks Rīgā: kārtība un drošība

© Sputnik / Sergey MelkonovSalūts pie pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem Uzvaras parkā
Salūts pie pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem Uzvaras parkā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai arī Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets jau iepriekš izstrādāja "nostādnes", provokācijas pie pieminekļa Atbrīvotājiem tika pārtrauktas acumirklī – tās pat sākties nepaspēja.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik, Jevgēņijs Leškovskis. Vakar, tāpat kā agrākajos gados pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem apmeklēja vairāk nekā simt tūkstoši cilvēku. Pie tam policisti reģistrēja tikai dažus sīkus pārkāpumus.

Sputnik uzzināja, kā strādājuši apsargi un policisti.

Ko dara specdienesti

Otrdienas rītā medijos atskanēja Drošības policijas (DP) priekšnieka Normunda Mežvieta vārdi par to, ka provokācijas, ja tās atgadīsies, noteikti notiks Krievijas vainas dēļ, kura "mērķtiecīgi mēģina uzturēt šo svētku vērienīgumu un radīt iespaidu par to popularitāti Latvijā" un "novirza finansējumu" 9. maija pasākumu organizācijai. Viņš paziņoja, ka būšot konflikti alkohola reibumā esošu cilvēku dēļ, un kāds varot pat mēģināt provocēt policistus.

Rātslaukums Rīgā pēc fašistu aiziešanas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Saeimas deputāts vēlas uzstādīt Rīgā pieminekli nacistiem

Par Mežvieta lielo mīlestību pret Krieviju, klīst anekdotes pat pašā DP. Arī vakar divi pazīstami "speciālisti" (DP darbinieki masveida pasākumu laikā gandrīz vienmēr staigā pāros) sarunā ar "naidīgā" Sputnik korespondentu ilgi smējās, atstāstot priekšnieka neseno interviju telekanālam.

— Tiesa, prokremliski noskaņotus provokatorus te neesam redzējuši toties visu rītu ap pieminekli klaiņoja vietējo nacionālistu grupas, kas saistītas ar pazīstamu partiju — viņi regulāri piedalās 16. Marta gājienā. Dažs labs pat mēģināja dalīt skrejlapas, to saturs ir skaidrs tāpat ("kāda ir patiesība par 9. maiju", par "sarkanajiem okupantiem" un tamlīdzīgi). Lielāko daļu tādu darboņu mūsu cilvēki paklusām noķēra pa ceļam uz pieminekli, tāpēc līdz pašam memoriālam gandrīz neviens netika, un nebija arī gandrīz nekādu provokāciju, — stāstīja DP darbinieks.

Policisti prot uzvesties

Protams, pie pieminekļa un tā apkaimē dežurēja liels skaits policistu, taču ne "desmitiem tūkstošu", ne "visi mūsu cilvēki. Jā, policistu skaits bija lielāks nekā parasti, taču ne tik daudz, — un visi mūsu pieredzējušie cilvēki zina, kā strādāt 9. maijā — pēc sen izstrādātas shēmas, — stāsta Pašvaldību policijas priekšnieka galvenais padomnieks stratēģiskās attīstības jautājumos Raimonds Rublovskis.

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas mērs Nils Ušakovs 9. maija svētkos Uzvaras parkā
Мэр Риги Нил Ушаков на праздновании 9 мая в Парке Победы - Sputnik Latvija
Rīgas mērs Nils Ušakovs 9. maija svētkos Uzvaras parkā

 

Galveno slodzi uzņēmās apsardzes firma Strong, kura jau devīto gadu atbild par kārtību pie Uzvaras prieminekļa un strādā sadarbībā ar specdienestiem, Valsts un Pašvaldību policiju.

Apsargiem šeit pavadītās dienas un naktis ir saspringtākais darba periods. Lai arī šoreiz viss notika klusām, atšķirībā no pērnajiem un aizpērnajiem Uzvaras svētkiem. Tolaik svētku priekšvakarā pa naktīm ieradās "profesionālie huligāni" un provocēja apsargus, mīdīja ziedus. Tie bija pieredzējuši cilvēki, viņi iepriekš gatavojās, vēroja, kur stāv apsargi, kurp skatās. Dažus apsargi noķēra, un viņi sīki pastāstīja, kas nolēmis organizēt provokāciju.

Piemineklis Rīgas atbrīvotājiem Rīgā - Sputnik Latvija
Uzvaras piemineklis Rīgā paliks savā vietā

— 9. maijā dienā sekojam, lai šeit neviens nepolitizētu svētkus, neizdalītu nekādas skrejlapas un nerīkotu mītiņus. Te ir papilnam mediju: nedod Dievs, notiks kaut vai sīks kautiņš, kāda nejaušība — tā var radīt plašu atbalsi pat visā pasaulē. Reiz (šķiet, aizpagājušajā gadā) netālu no skatuves aizdegās un sāka dūmot atkritumu tvertne. Laikus paspējām to pavilkt nostāk un nodzēst. Kas tas bija? Vai kāds nejauši izmeta izsmēķi? Vai tā bija provokācija, lai visu noklātu dūmi? Kas to lai zina… Mums ir jāseko, lai nenotiktu nekas tamlīdzīgs, — stāsta firmas Strong vadītājs Sergejs Ščegoļevs.

Šogad viņa darbinieki noķēra tikai vienu dāmu — pazīstamas nacionālistiskās partijas pārstāvi. Viņa dalīja skrejlapas, kurās par Uzvaras dienu bija teikti ne īpaši silti vārdi. Tādi personāži, pēc sarunbiedra vārdiem, te parādās gandrīz vienmēr. Piemēram, iepriekš 9. maijā regulāri tika noķerti dīvaini cilvēki no "Šiškina komandas" un tamlīdzīgas personības. Tiklīdz viņi parādījās pieminekļa tuvumā, viņus sāka novērot gan apsargi, gan policisti.

Ziņu lente
0