Putnu gripa mūs nebiedē: mājputnus ļauts izlaist no telpām

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasПтицефабрика
Птицефабрика - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemkopības ministrijas pēc konsultācijām ar veterināriem un ornitologiem nonākusi pie secinājuma, ka putnu gripas Latvijā vairs nav un mājputnus vairs nav jātur slēgtās telpās.

RĪGA, 4. maijs – Sputnik. Valdība apstiprinājusi grozījumus bioloģiskās drošības noteikumos dzīvnieku uzturēšanas vietās un atcēlusi prasību turēt mājputnus slēgtās telpās, informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapa.

Gulbis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvā konstatēta putnu gripa

Pēc konsultācijām ar Latvijas Ornitologu biedrību un PVD un pašreizējās situācijas izvērtēšanas Zemkopības ministrija nolēmusi saīsināt lieguma termiņu. 

Grozījumi paredz, ka mājputnu īpašnieki, kuri tur putnus olu un gaļas iegūšanai pašu patēriņam, turpmāk var atteikties no bioloģiskās drošības pasākumu plāna izstrādes, jo šādas saimniecības nerada infekcijas izplatīšanās risku.

Tiem, kuri tur putnus nelauksaimnieciskiem mērķiem, izņemot gadījumus, ja putni ir mājdzīvnieki, joprojām jāievēro noteikumos minētos bioloģiskās drošības pasākumus: putni jātur slēgtās telpās, jānovērš saskarsme ar savvaļas putniem, kā arī aizliegta olu un putnu izbraukuma tirdzniecība.

Dzeltenā cielava - Sputnik Latvija
Dzeltenā cielava - 2017. gada putns

Mājputnu īpašniekiem jāparūpējas par to, lai putnu uzturēšanas vietās neatrastos nepiederošas personas.

Noteikumu grozījumi par bioloģisko drošību dzīvnieku uzturēšanas vietās pieņemti šī gada februāra beigās, kad Lietuvā tika fiksēts putnu gripas vīruss H5N8 savvaļas gulbju populācijā.

Latvija ir viena no nedaudzajām Eiropas Savienības valstīm, kurās nav konstatēta putnu gripa. Šī iemesla dēļ daudzi zooloģiskie dārzi Eiropā uztic Rīgas zoodārzam reto sugu putnu karantīnu.

Ziņu lente
0