Latvija plāno līdz 2020. gadam tērēt veselības aprūpes finansējumam 4% no IKP

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Republikas Finanšu ministrija
Latvijas Republikas Finanšu ministrija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā trīspusējā sadarbības padome atbalstīja Finanšu ministrijas nodokļu politikas pamatnostādnes un izplānoja līdz jūnijam izstrādāt veselības nozares finansējuma palielināšanas grafiku līdz 4% no IKP 2020. gadā.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Valdība un tās sociālie partneri vienojas izstrādāt grafiku, lai nodrošinātu veselības aprūpes finansējuma palielināšanu līdz 4% no IKP 2020. gadā, raksta Baltnews.lv.

Veselības aprūpes finansējuma palielinājums bija viens no strīdīgajiem jautājumiem vakarējā Nacionālajā trīspusējā sadarbības padomes sēdē (NTSP).

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība paziņoja, ka nav gatava atbalstīt Finanšu ministrijas izstrādātās nodokļu pamatnostādnes, ja netiks atrisināts jautājums par ilgtermiņa veselības aprūpes finansēšanas modeli.

Vairāk nekā divas stundas ilgā diskusijā NTSP atbalstīja Finanšu ministrijas izstrādātās nodokļu pamatnostādnes un ieplānoja līdz jūnijam izstrādāt grafiku, lai nodrošinātu veselības aprūpes finansējuma palielināšanu līdz 4% no IKP 2020. gadā.

Dana Reizniece-Ozola - Sputnik Latvija
Reizniece-Ozola: Eiropas Komisija nevar likt šķēršļus mūsu reformai

Kā pēc sēdes pastāstīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, NTSP vienojās par kompromisu — sociālie partneri atbalsta nodokļu reformu ar nosacījumu, ka līdz šā gada 1. jūnijam tiks atrasts veselības aprūpes finansēšanas avots.

"Ja šis nosacījums 1. jūnijā netiks izpildīts, tad uzskatīsim, ka esam piemānīti. Tādā gadījumā mediķu arodbiedrība nodokļu reformai nevarēs piekrist, " — viņš teica.

Ministru prezidents Māris Kučinskis uzsvēra, ka nodokļu pamatnostādnes nebūs iespējams iesniegt Saeimā, ja lēmums par finansējuma palielināšanu veselības aprūpes nozarei netiks atrasts mēneša laikā.

Iepriekš Latvijas varas iestādes paziņojušas par nodomu palielināt aizsardzības budžetu līdz minimāli nepieciešamajiem 2% no IKP 2018. gadā.

Ziņu lente
0