Sākta savvaļas dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja atradīsiet mežā nelielu brūnu kubiņu, neaiztieciet to – tā ir savvaļas dzīvniekiem paredzētā vakcīna pret trakumsērgu, kas devusi iespēju izcīnīt uzvaru pār slimību Latvijā.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsācis savvaļas dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, informē dienesta mājaslapa.

Ar mazās aviācijas palīdzību līdz maija beigām vakcīnas tiks izvietotas austrumu pierobežu rajonos 19 245 kvadrātkilometru platībā.

Vakcīna atgādina brūnu, par sērkociņu kārbiņu nedaudz mazāku kubiņu. Cilvēkiem aizliegts to aizskart, jo meža dzīvnieki tādā gadījumā no tās atteiksies. Vakcīna nav bīstama ne cilvēkiem, ne apkārtējai videi, taču, ja mānekļa iekšienē esošais šķidrums iekļuvis acīs vai atklātā brūcē, jāvēršas pie ārsta. PVD aicina pieaugušos pastāstīt bērniem par vakcīnu un lūgt to neaiztikt.

Mežacūka Līgatnē - Sputnik Latvija
Āfrikas cūku mēris konstatēts meža cūkām trīs jaunos pagastos
Vakcīna nav paredzēta ne suņiem, ne kaķiem, taču mājdzīvnieku veselību neapdraud.

PVD izstrādāto programmu trakumsērgas apkarošanai apstiprinājusi un finansē Eiropas Komisija. Pateicoties savvaļas dzīvnieku sistemātiskai vakcinācijai, kas norit pavasarī un rudenī kopš 2005. gada, trakumsērga Latvijā ir uzvarēta. Pēdējais saslimšanas gadījums savvaļas dzīvnieku populācijā konstatēts 2010. gadā, starp mājdzīvniekiem — 2012. gadā.

Starptautiskais Epizootijas birojs oficiāli atzinis Latviju par brīvu no trakumsērgas.

Pēdējo divu gadu laikā nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums, taču PVD aicina vakcinēt mājdzīvniekus, it īpaši tos, kuri uzturas ārpus telpām.

Ziņu lente
0