Kāpēc Latviju pārņēmis HIV: profilakses trūkums un iekavēta terapija

© Sputnik / Sergey MalgavkoMedmāsa gatavojas injicēt zāles
Medmāsa gatavojas injicēt zāles - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija vēl joprojām ir viena no nedaudzajām ES valstīm, kur ar HIV inficēta cilvēka ārstēšana tiek uzsākta tikai tad, kad viņa imunitāte jau ir sagrauta un tuva AIDS stadijai.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik, Jeļena Kirillova. Nesen Latvijai izskanējis biedējošs spriedums: jaunākie dati liecina, ka valsts ieņem pirmo vietu ES no HIV inficēto iedzīvotāju skaita viedokļa.

Latvija — līderis ES no HIV un AIDS viedokļa

"Esam spiesti ar nožēlu konstatēt, ka 2016. gadā Latvija apsteigusi Igauniju jaunu cilvēka imūndeficīta vīrusa saslimšanu ziņā un kļuvusi par līderi visā ES," — Sputnik pastāstīja Baltijas HIV asociācijas vadītāja Inga Upmace.

Viņa paskaidroja, ka tas diemžēl nav vienīgais Latvijas "rekords". Nesen publicētais Pasaules Veselības aizsardzības organizācijas pētījums liecina, ka Latvija ieņem pirmo vietu ES no jauna konstatēto AIDS gadījumu ziņā.

Situācija ir dramatiska, uzskata eksperti, un valstij nāktos steigšus izstrādāt jaunu plānu cīņā ar HIV izplatīšanos.

"Tas ir ļoti nopietns signāls Latvijas veselības aprūpes sistēmai. Nepieciešams ne tikai informēt un izglītot iedzīvotajus, bet arī aktīvi sadarboties ar ģimenes ārstiem, aicināt iedzīvotājus veikt HIV testus," — ir pārliecināta Upmace.

Speciāliste informē, ka dažu pēdējo gadu laikā HIV inficēta cilvēka portrets ir būtiski mainījies. Prostitūtas, narkomāni un citas asociālas personas jau ir tālā pagātnē. Tagad HIV inficētais bieži vien ir veiksmīgs vidēja vecuma cilvēks ar labu izglītību, darbu un sociālo statusu.

Операция в клинике - Sputnik Latvija
Latvijas medicīna – viena no labākajām pēcpadomju valstīs

"Šo tendenci Latvijā ievērojām jau 2008. gadā. Pirms divdesmit gadiem, kad vīruss pārsvarā izplatījās antisociālā vidē, tika veikts labs profilaktiskais darbs, kas ļāva ierobežot HIV šajā iedzīvotāju grupā. Dalījām bezmaksas prezervatīvus, veicām pārbaudes… Taču tagad HIV izplatās vidē, kur to negaidījām — sociāli labklājīgā cilvēku grupā, kuru šī profilakse, domājams, nav sasniegusi," — skaidro Upmace.

Oficiālā statistika liecina, ka Rīgā — vīrusa perēkļa vietā — patlaban slimo katrs 150. cilvēks (pērn — katrs divsimtais). Jūrmalā situācija ir nedaudz labāka — tur slimo katrs 300. iedzīvotājs. Atgādināsim, ka tie ir tikai oficiālie dati. Iespējams, reāli skaitļi ir daudz ļaunāki.

Domājams, diagnostikas trūkuma un novēlotas terapijas rezultātā pērn dubultojies gadījumu skaits, kuros infekcija tiek nodota no mātes jaundzimušajam. Pērn tika novēroti jau seši tādi gadījumi, bet gadu iepriekš — tikai trīs.

Ārsts darbā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Premjerministrs: pēc diviem gadiem ieviesīsim obligāto medicīnisko apdrošināšanu

Speciālisti uzskata, ka tas ir īsts kauna traips Latvijai. Eksperti ir sašutuši par to, kāpēc gadījumi ar jaundzimušo inficēšanu nav atbilstoši analizēti un izpētīti. Galu galā, ja topošajai māmiņai laikus veikt diagnostiku, viņa sāk ārstēties, un risks, ka pasaulē nāks ar HIV inficēts bērniņš, ir daudz mazāks.

Atgādināsim, ka pašlaik Latvijā reģistrēti 6972 HIV infekcijas gadījumi, 1712 cilvēki ir miruši. Vēl 5260 dzīvo, no viņiem ārstējas aptuveni 25%. PVAO informē, ka infekcijas patiesais apmērs Latvijā varētu divkārt pārsniegt oficiālos datus.

Taču ekspertiem atliek tikai noplātīt rokas un cerēt, ka Latvija ieņems ne tikai līdera vietu ES aizsardzības budžeta palielinājuma ziņā (267,86 milj. eiro 2016. gadā), bet arī pievērsīs uzmanību veselības aprūpes katastrofiskajam stāvoklim un izstrādās jaunu plānu, kas ļaus ierobežot HIV infekcijas gadījumu skaita pieaugumu Latvijā.

Ziņu lente
0