Pētījums: vairāk nekā 40% latviešu iedzīvotāju darba algas aiziet nodokļos

© Банк ЛатвииНаличные деньги
Наличные деньги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ESAO valstīs augsti nodokļi bieži tiek kompensēti ar augstu darba stundas likmi, taču Latvijai nav veicies. Darbinieku bez ģimenēm nodokļi šeit ir augsti, bet atalgojums zems.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija publicējusi pētījumu Taxing Wages 2017, kurā Latvija ieņem 11.vietu: 42,6% darbinieka, kuram nav ģimenes, atalgojuma summas darba devējs samaksā nodokļos un sociālajās iemaksās.

Nodokļu deklarācijas aizpildīšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pasaules Banka piedāvā Latvijai pilnībā izmainīt nodokļu sistēmu

Atskaitē tiek salīdzināta starpība starp darba devēja aprēķināto algu un darbiniekam faktiski izmaksāto summu: cik jāsamaksā ienākumu nodoklis un darba algas nodoklis, kā arī visi darbiniekam pieejamie atvieglojumi un atlaides. Visvairāk valsts paņem no darbiniekiem, kuriem nav nedz ģimenes, nedz bērnu, Beļģijā (54%), Vācijā (49,4%) un Ungārijā (48,2%). Igaunijā no atalgojuma atskaita 38,9%. Pēc šī rādītāja tā ierindojas 16.vietā no 35 valstīm. Vidēji ESAO no darba algas tiek atskaitīti nodokļos 36%. 

Ģimenēm ar bērniem ir paveicies vairāk: tām tiek piemērotas citas nodokļu likmes. Latvijā no šāda darbinieka atalgojuma atskaitīs 31,7% (13.vieta), Igaunijā 28,1% (18.vieta). Līderu trijniekā atkal ir Beļģija (38,6%), Somija (39,2%) un Francija (40%). Viens no zemākajiem nodokļu sloga rādītājiem darba devējiem ir Čīlē un Jaunzēlandē. Tieši šīs valstis ieņem pēdējās vietas darbinieku reitingā.

Rīgas panorāma - Sputnik Latvija
Latvijā minimālā alga ir trešā zemākā ES

Taču ievērojams nodokļu slogs ne vienmēr atspoguļojas uz ienākumiem. Saskaņā ar Eurostat datiem, 2016.gadā viena no augstākajām daba stundas likmēm izrādījās Beļģijā (39,2 eiro; otra ES pēc Dānijas ar 42 eiro) un Francijā (35,6 eiro, jeb piektā vieta). Iznāk, ka pat pēc iespaidīgo nodokļu nomaksas, darbiniekam uz rokām paliek pietiekami daudz iztikas līdzekļu. Latvijā vidēji vienas darba stundas tarifa likme ir piecas reizes mazāka, jeb 7,5 eiro (25.vieta). Igaunijā viena darba stunda izmaksā 10,9 eiro, tā ieņem 19.vietu.

Latvija ir jaunākā ESAO dalībvalsts. Tā pievienojās organizācijai 2016.gada jūnijā un kļuva par otro Baltijas valstī pēc Igaunijas, kura iestājusies organizācijā 2010.gadā.

Ziņu lente
0