Inflācija Latvijā martā sastādīja 0,9%

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasViens eiro
Viens eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mēneša laikā patēriņa cenas pieaugušas mazāk nekā par vienu procentpunktu. Visvairāk sadārdzinājies apģērbs un apavi, bet cenas pārtikai un dzērieniem pat kritušās.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Martā inflācija Latvijā sasniedza 0,9%, salīdzinot ar februāri, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Taču gada izteiksmē ražotāju cenas pieaugušas par 3,4%.

Посетитель в гипермаркете - Sputnik Latvija
Uz pārtikas cenu kritumu vairs nevar cerēt, brīdina eksperts

Pēdējā mēneša laikā cenas precēm pieauga par 1%, pakalpojumiem — par 0,6%. Lielākais kāpums bija novērots apģērbu (11,9%) un apavu (12,8%) kategorijās, kas saistīts ar jauno sezonas kolekciju parādīšanos veikalos. Par 1,6% pieauga cenas atpūtai un izklaidei, par 1,1% — alkoholiskai produkcijai un tabakai. Stiprie dzērieni kļuvuši dārgāki jaunās akcīzes nodokļa likmes dēļ, bet vīns kļuvis lētāks, pateicoties izpārdošanām.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cena kritusies par 0,4%. Vienlaikus sadārdzinājās putnu gaļa, konditorejas izstrādājumi un kafija, bet kaltēta, sālīta vai kūpināta gaļa, svaigie dārzeņi, cūkgaļa, cukurs, sviests un makaronu izstrādājumi kļuvuši lētāki.

Gada laikā preču cenas pieauga par 3,5%, bet pakalpojumu — par 3%. Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieauga par 5,4%, alkoholam un tabakas izstrādājumiem — par 2,2%, turklāt tabakas izstrādājumi kļuva dārgāki par 6,7%. Automobiļu degvielas cenas gada laikā palielinājās par 18,2%.

 

Ziņu lente
0