Latvijas mediķi var atteikties strādāt pagarināto darba dienu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja no 1. jūnija netiks paaugstināta darba alga un netiks noteikta piemaksa par pagarināto darba dienu, Latvijas ārsti un medmāsas var atteikties strādāt 60 stundas nedēļā.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) nolēma aicināt citas organizācijas, tostarp Latvijas māsu asociāciju, sākot ar 1.jūniju atteikties strādāt virsstundas, ja netiks paaugstināta darba alga un netiks noteikta piemaksa par pagarināto darba dienu, žurnālistiem paziņoja arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris.

Gada laikā LVSADA mēģināja vienoties ar valdību par darba atalgojuma, tai skaitā izmaksu par virsstundu darba, paaugstināšanu. Valdība solīja atrisināt jautājumu, taču, pēc Kerisa vārdiem, nekas netika izdarīts. Mediķi vairākkārt organizēja piketus pie Saeimas un Latvijas valdības ēkas.

"Piketu laiks ir beidzies, jāsāk rīkoties citādi, " – paziņoja Keris.

Jautājums par iespējamu masveida atteikšanos no virsstundu darba tiks atkārtoti izskatīts organizācijas sēdē 18. aprīlī. Pēc Māsu asociācijas valdes locekles Ilzes Nepartes vārdiem, "asociācijai ir sajūta, ka valstī nav izpratnes par situāciju veselības aprūpes nozarē".

"Anormāla situācija, ka gadu desmitiem naudas pietiek citām nozarēm, bet, kad finansējums nepieciešams veselības aprūpei, tā aptrūkstas," – teica viņa. 

Neparte atzīmēja, ka piespiedu darbs Latvijā ir aizliegts, taču medicīnas darbiniekiem nākas strādāt 60 stundas nedēļā, citādi cietušie būs pacienti.

Работа детской поликлиники - Sputnik Latvija
Veselības ministrija plāno izmaksāt kompensācijas mediķiem reģionos

Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska piebilda, ka nozarei ir arī citas problēmas – ārsti noveco, bet tos nav kam nomainīt. Medmāsas strādā ar pārslodzi, no kā cieš gan darbinieki, gan pacienti.

Ombudsmenis Juris Jansons pagājušajā nedēļā paziņoja, ka cīnīsies Satversmes tiesā par mediķu tiesībām saņemt piemaksu par virsstundu darbu. Kā agrāk paziņoja Veselības ministrijas pārstāve Daina Mūrmane-Umbraško, lai pakāpeniski atteiktos no 60 stundu darba nedēļas, samazinot to līdz 20 stundām gadā, ik gadu nepieciešami 4 miljoni eiro. Nepieciešamos līdzekļus Veselības ministrija pieprasīs jauno politisko iniciatīvu 2018.-2020.gadam gaitā.

Ziņu lente
0