Veselības ministrija plāno izmaksāt kompensācijas mediķiem reģionos

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasРабота детской поликлиники
Работа детской поликлиники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cīnīties ar mediķu trūkumu ārpus Rīgas plānots ar vienreizēju un ikmēneša papildu maksājumu palīdzību.

RĪGA, 28. februāris – Sputnik. Veselības ministrija ar vienreizēju un ikmēneša papildu maksājumu palīdzību cer piesaistīt mediķus darbam ārpus Rīgas, informē LETA.

Врач за работой - Sputnik Latvija
Igaunijā plāno izstrādāt mediķu profesionālās atbildības apdrošināšanas sistēmu

VM norāda, ka svarīgs faktors ir veselības aprūpes speciālistu novecošanās Latvijā, jo īpaši ģimenes ārstu vidū. Šī problēma ir aktuāla ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Latvijā 28,5% ārstu ir pirmspensijas un pensijas vecumā, turpretī ārsti līdz 40 gadu vecumam ir tikai 18,8%, līdz ar to nav iespējama vienmērīga un kvalitatīva paaudžu maiņa veselības aprūpē un bez visaptverošas un aktīvas jaunu speciālistu piesaistīšanas programmas tuvākajā laikā iespējama situācijas tālāka pasliktināšanās.

Ministrija ierosina izmaksāt vienreizējās kompensācijas, kā arī ikmēneša kompensācijas plānots mediķiem par darbu ārpus Rīgas.

Vienreizējā kompensācija plānota piecu mēnešalgu apmērā, kā arī paredzēta papildu kompensācija vienas mēnešalgas apmērā par katru ģimenes locekli.

Ikmēneša kompensāciju 200 eiro apmērā uzturēšanās izmaksu segšanai plānots izmaksāt pirmajā gadā. Otrā gada pirmajos sešos mēnešos plānots maksāt 70% no minētajiem 200 eiro, bet atlikušajā pusgadā – 30% no 200 eiro.

Uz kompensācijām var pretendēt veselības aprūpes speciālisti, kuri strādās 60 km attālumā no Rīgas.

Руководитель профсоюза медиков Валдис Керис - Sputnik Latvija
Mediķu arodbiedrība: Saglabājoties valdošajai Saeimas koalīcijai, valsts izmērdēšanas politika turpināsies

Tuvāko trīs gadu laikā ar kompensāciju programmas palīdzību plānots piesaistīt darbam reģionos 709 ārstus un vēl tikpat daudz – nākamos trīs gados.

Šim projektam būs nepieciešami 9,9 miljoni eiro, no kuriem 8,4 miljoni eiro būs Eiropas Sociālā fonda finansējums, bet 1,5 miljoni eiro – nacionālais finansējums.

Jāatgādina, ka veselības aprūpes speciālisti Latvijā jau vairākkārt centušies pievērst varas pārstāvju uzmanību problēmām veselības aprūpes jomā.

Pagājušonedēļ puse Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā strādājošo ārstu un medmāsu atteicās strādāt ar lielāku slodzi, pirms viņiem tiks palielinātas algas.

Iepriekš algu paaugstināšanu pieprasīja Rīgas Dzemdību nama darbinieki un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļas darbinieki.

Ziņu lente
0