Politika

Latvijas Saeima apstiprinājusi likumu ES un Kanādas partnerības vienošanās ratificēšanai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienošanās par stratēģiskajām partnerattiecībām paredz padziļinātu politisko dialogu un sadarbību Eiropas Savienības dalībvalstu un Kanādas starpā starptautiskās politikas jautājumos un attiecību nostiprināšanu starptautiskās drošības, ekonomikas un stabilas attīstības jomās.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar kuru plānots ratificēt Stratēģiskās partnerības nolīgumu starp Eiropas Savienību (ES) un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Kanādu, no otras puses, informē LETA.

Nolīgums veidos pamatu pušu politiskajai sadarbībai ārpolitikas un drošības jautājumos, kā arī ekonomiskajai un nozaru sadarbībai, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

ES un Kanādas sadarbību jau regulē vairāki citi līgumi, taču lēmums par šī pamatlīguma nepieciešamību pieņemts, balstoties uz pušu sadarbības attīstību, kas ietver plašāku nozaru loku.

ES un Kanādas karogi - Sputnik Latvija
Tika atbalstīta ES un Kanādas stratēģiskās partnerības nolīguma ratificēšana

Līgums paredz ES un Kanādas politisko sadarbību ārpolitikas un drošības jautājumos, piemēram, terorisma apkarošanā un cīņā pret organizēto noziedzību un kibernoziedzību, kā arī sadarbību daudzpusējos un reģionālos formātos un organizācijās.

Tāpat līgums paredz ekonomisko un nozaru sadarbību, piemēram, brīvās tirdzniecības un ieguldījumu veicināšanā, nodokļu jomā, pētniecībā un inovācijās, kā arī starp tiesu iestādēm.

Ar nolīgumu tiks izveidots arī mehānisms politiskajam dialogam, paredzot ikgadējas augstākā līmeņa sanāksmes vadītāju līmenī un apspriedes ministru līmenī. Tāpat tiks izveidota arī apvienotā ministru komiteja un apvienotā sadarbības komiteja, kuras mērķis būs uzraudzīt stratēģisko attiecību attīstību.

Sarunas par šo nolīgumu sākās 2011. gada septembrī, savukārt 2014. gada septembrī tas tika parafēts. Tagad nolīgums jāratificē Eiropas Savienības valstu parlamentos, kā arī Kanādā.

Tāpat Saeima šodien pieņēma likumu, ar kuru ratificēts Visaptverošo ekonomikas un tirdzniecības nolīgumu starp Eiropas Savienību (ES) un Kanādu jeb CETA.

Ziņu lente
0