Latvija un Spānija ieguvušas "sudraba medaļas" inflācijā ES

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasEiro. Foto no arhīva
Eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Janvārī inflācija konstatēta visās 28 Eiropas Savienības valstīs.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Latvijā šā gada janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo mēnesi, bija otrs augstākais inflācijas rādītājs Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, informē LETA, atsaucoties uz trešdien publiskotajiem ES statistikas biroja "Eurostat" datiem.

Tāda pati inflācija pagājušajā mēnesī reģistrēta Spānijā. Lielāka inflācija novērota tikai Beļģijā (+3,1%), bet nedaudz mazāka inflācija — Igaunijā (+2,8%), kā arī Lietuvā un Luksemburgā (abās valstīs +2,5%).

Посетитель в гипермаркете - Sputnik Latvija
Uz pārtikas cenu kritumu vairs nevar cerēt, brīdina eksperts

Kopumā gada inflācija janvārī reģistrēta visās 28 ES dalībvalstīs. Zemākais inflācijas rādītājs janvārī bijis Īrijā (+0,2%), Rumānijā (+0,3%) un Bulgārijā (+0,4%).

ES gada inflācija janvārī bija 1,7% pretstatā 1,2% decembrī. Eirozonā patēriņa cenas pagājušajā mēnesī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, pieaugušas par 1,8% pretstatā 1,1% decembrī un 0,3% kāpumam 2016. gada pirmajā mēnesī.

Salīdzinājumā ar decembri janvārī ES patēriņa cenas samazinājušās par 0,6%, bet eirozonā kritums bija par 0,8%.

Eiropas komisijas prognoze

Eiropas komisija prognozē, ka inflācijas līmenis Baltijas valstīs ievērojami pieaugs. Pērn Latvijā reģistrētā inflācija sastādīja 0,1%, EK prognoze šim gadam — 1,9%, 2018. gadam — 2%. Inflācija Lietuvā pērn sasniedza 0,7%, šogad tā prognozēta 2,1% līmenī, 2018. gadā — 1,9%. Igaunija neatpaliek no savām kaimiņvalstīm: no 0,8% 2016. gadā — līdz 2,8% šogad un nākamgad.

Ziņu lente
0