Krievijas uzbrukuma gadījumā 8% iedzīvotāju stātos Zemessardzē

© LiepājaЗемессардзе
Земессардзе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Latvijas Aizsardzības ministrijas pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka Krievijas uzbrukuma gadījumā 39% iedzīvotāju nedarītu neko vai arī atstātu Latviju.

RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Krievijas uzbrukuma gadījumā 39% iedzīvotāju nedarītu neko vai arī atstātu Latviju, noskaidrots pēc Latvijas Aizsardzības ministrijas pasūtījuma veiktā aptaujā, vēsta LETA.

Lūgti atbildēt, ko darītu, ja Krievija uzbruktu Latvijai, 8% respondentu norādīja, ka stātos Zemessardzē. 7% respondentu atbildēja, ka Zemessardzē nestātos, taču bruņoti pretotos citos veidos, savukārt 24% iedzīvotāju sniegtu palīdzību tiem, kuri pretotos.

Почетный караул Земессардзе у мемориала Мать яблоня в анчупанском лесу - Sputnik Latvija
Ierosināts piešķirt nodokļu atvieglojumus zemessargiem un viņu darba devējiem

14% aptaujāto atzina, ka atstātu Latviju, bet 6% darītu ko citu. To, ka šādā gadījumā nedarītu neko un censtos turpināt dzīvot tāpat kā līdz šim, atbildēja 25% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.

Analizējot Latvijas pilsoņu vīriešu atbildes, aptaujas veicēji secina, ka, gadījumā, ja Krievija uzbruktu Latvijai, 16% stātos Zemessardzē, 15% Zemessardzē nestātos, taču bruņoti pretotos citos veidos, 15% sniegtu palīdzību tiem, kuri pretotos, 11% atstātu valsti, 6% darītu ko citu, bet 20% – nedarītu neko.

Aptauja arī liecina, ka 55% iedzīvotāju uzskata, ka Latvija ir tā vērta, lai militāra iebrukuma gadījumā to aizsargātu ar visiem iespējamajiem līdzekļiem, pat ja tas prasītu lielus cilvēku upurus. Šādam viedoklim nepiekrīt 26% respondentu.

Biežāk to, ka Latvija ir pietiekami vērta, lai militāra iebrukuma gadījumā to aizsargātu ar visiem iespējamajiem līdzekļiem, norādīja jaunieši vecumā no 17 līdz 25 gadiem un respondenti, kuriem ir 61 gads un vairāk, aptaujātie ar pamata vai augstāko izglītību, iedzīvotāji ar latviešu sarunvalodu ģimenē, publiskajā sektorā nodarbinātie, pētījuma dalībnieki ar vidējiem vai augstiem ienākumiem, Pierīgā un Vidzemē dzīvojošie, kā arī lauku apvidu iedzīvotāji.

Парад в честь 25-летия Земессардзе на площади у Памятника Свободы - Sputnik Latvija
Saeima pagarinājusi zemessargu apmācībai atvēlēto laiku

Pretēju viedokli biežāk nekā caurmērā pauda respondenti vecumā no 26 līdz 45 gadiem, aptaujas dalībnieki ar krievu sarunvalodu ģimenē, privātajā sektorā strādājošie, aptaujātie ar zemiem ienākumiem, Kurzemes, Zemgales un Latgales iedzīvotāji, kā arī citās ārpus Rīgas pilsētās dzīvojošie.

Kopumā 54% respondentu atbildēja, ka, gadījumā, ja Latvijā izceltos ārēju spēku izraisīts bruņots konflikts, viņi valstī paliktu. To, ka no valsts aizbrauktu, atzina 31% aptaujāto.

Salīdzinot ar 2015. gadu, pērnā gada aptaujā respondenti nedaudz biežāk norādīja, ka bruņota konflikta izcelšanās gadījumā viņi Latvijā paliktu.

Ja salīdzina sociāldemogrāfisko grupu atbildes, vērojams, ka biežāk nekā caurmērā bruņota konflikta gadījumā Latvijā paliktu vīrieši, respondenti, kuriem ir 61 gads un vairāk, aptaujātie ar pamata vai vidējo izglītību, iedzīvotāji ar latviešu sarunvalodu ģimenē, nestrādājošie, pētījuma dalībnieki ar zemiem, vidēji zemiem vai vidējiem ienākumiem, Pierīgā, Vidzemē un Zemgalē dzīvojošie, kā arī lauku apvidu iedzīvotāji.

Бойцы Земессардзе - Sputnik Latvija
Latvijas zemessargu mācības nobiedējušas Salaspils iedzīvotājus

Savukārt to, ka valsti pamestu, biežāk nekā caurmērā norādīja sievietes, aptaujātie vecumā no 17 līdz 45 gadiem, iedzīvotāji ar augstāko izglītību, krievvalodīgie, respondenti bez Latvijas pilsonības, privātajā sektorā nodarbinātie, pētījuma dalībnieki ar vidēji augstiem vai augstiem ienākumiem, kā arī citās ārpus Rīgas pilsētās dzīvojošie.

Aptauju pagājušā gada novembrī veica sabiedriskās domas pētījumu centrs "SKDS", aptaujājot 1019 Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 17 līdz 74 gadiem. Pētījums veikts, īstenojot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās.

Ziņu lente
0