Valdības apstiprinātie grozījumi precizē ĀCM otro un trešo riska zonu.

© Foto : pixabay.com / HansCūkas. Foto no arhīva
Cūkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Saistībā ar Eiropas Komisijas lēmumiem par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) riska zonu teritoriju maiņu precizētas arī mēra otrās un trešās zonas teritorijas Latvijā, paredz valdības apstiprinātie grozījumi ĀCM likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā, ziņo aģentūra LETA.

Valdības apstiprinātie grozījumi paredz, ka turpmāk ĀCM otrās riska zonas teritorijā, papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem, ietilpst Krimuldas novada Krimuldas pagasta daļa, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no ceļa Nr.V89 un ceļa Nr.V81, Lēdurgas pagasta daļa, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no ceļa Nr.V81 un ceļa Nr.V128, Limbažu novada Skultes, Limbažu, Umurgas, Katvaru, Pāles un Viļķenes pagasts, kā arī Siguldas novada Mores pagasts un Allažu pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidiem no ceļa Nr.P3.

Свиньи в клетке - Sputnik Latvija
ĀCM skartā Salaspils ferma varētu saņemt kompensāciju 800 000 eiro apmērā

Savukārt ĀCM trešās riska zonas teritorijā, papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem, ietilpst Krimuldas novada Krimuldas pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidrietumiem no ceļa Nr.V89 un ceļa Nr.V81, Lēdurgas pagasta daļa, kas atrodas uz dienvidrietumiem no ceļa Nr.V81 un ceļa Nr.V128, kā arī Limbažu novada Vidrižu pagasts un Siguldas novada Siguldas pagasts un Allažu pagasta daļa, kas atrodas uz ziemeļiem no ceļa Nr.P3.

Grozījumi noteikumos par ĀCM likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kā ziņots, saskaņā ar likumdošanu ir definētas trīs ĀCM riska zonas. Pirmās zonas teritorijā nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr šī buferzona atrodas blakus ĀCM skartajām teritorijām. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest, ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteiktās biodrošības normas.

Par otro zonu definētas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas, savukārt cūkgaļu un mežacūku gaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Savukārt par trešo riska zonu ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, un no šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus.

Plašāka informācija, kā arī visu riska zonu karte atrodama PVD mājaslapā.

Valsts ĀCM skartajai saimniecībai Krimuldā kompensēs 695 000 eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Valsts ĀCM skartajai saimniecībai Krimuldā kompensēs 695 000 eiro

Tāpat vēstīts, ka ĀCM šogad 13. janvārī skāra "Ancers" fermu "Rukas" Krimuldas novadā, kur nedēļas laikā likvidētas 5023 cūkas. Savukārt 7. februārī sērga uzliesmoja otrajā fermā Salaspils novada "Bunčos", kur tika likvidēts vairāk nekā 8500 cūku liels ganāmpulks.

Tikmēr valdība izsludinājusi ārkārtas situāciju Krimuldas un Salaspils novadā, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā bija plānots dedzināt cūku līķus. Ārkārtas stāvoklis ilgs līdz 17. aprīlim, tā izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā.

Mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēta 177 dzīvniekiem 40 novadu 61 pagastā. Pērn slimība skāra 1146 mežacūkas.

Ziņu lente
0