Rīgas centrs mainīsies "Rail Baltica" dēļ

© Foto : commons.wikimedia.orgRail Baltica
Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Rail Baltica" īstenošanā Rīgai būs nozīmīga loma, un Latvijas galvaspilsētas centrs piedzīvos ievērojamas pārmaiņas.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Satiksmes ministrs Uldis Augulis un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs konceptuāli vienojušies par turpmāko sadarbību projekta "Rail Baltica" īstenošanā, līdz ar to plānots ar Rīgas domi jau tuvākajā laikā parakstīt sadarbības memorandu, kas sekmēs projekta īstenošanu galvaspilsētā, ziņo aģentūra LETA.

Puses bija vienisprātis, ka projekta "Rail Baltica" īstenošanas rezultātā Rīgas Centrālajai stacijai jākļūst par iedzīvotājiem un pasažieriem draudzīgu, pieejamu, modernu multimodālu transporta mezglu, kas sekmēs Rīgas pilsētas attīstību. Plānots, ka centrālās stacijas projektēšanas darbi tiks pabeigti 2019. gadā, bet būvniecība 2022. gadā.

Rail Baltica. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"RB Rail" prasa ES piešķirt finansiālu atbalstu "Rail Baltica" projektam

Sarunas laikā Rīgas pašvaldības vadība konceptuāli atbalstīja projekta ietvaros iespējamo risinājumu — jaunajā Rīgas Centrālajā multimodālajā sabiedriskā transporta mezglā atradīsies divas dzelzceļa sistēmas un pasažieriem būs pieejams arī sabiedriskais pilsētas un starppilsētu transports.

Tāpat būtiska uzmanība būs jāpievērš pasažieru ērtībām, drošībai un ērtai piekļuvei gan ar sabiedrisko, gan privāto transportu. Paredzēts, ka vēl turpināsies sarunas ar visām iesaistītajām pusēm, lai rastu piemērotāko risinājumu sekmīgai pasažieru pārvadājumu organizēšanai.

Tikšanās laikā satiksmes ministrs informēja, ka projekta "Rail Baltica" metu konkursa rezultātā rasts risinājums stacijas pārbūvei, kā arī jauna tilta izveidei pār Daugavu.

Savukārt Ušakovs pauda atbalstu sadarbībai, kas jau tuvākajā laikā nepieciešama nekustamo īpašumu atsavināšanas procesa laikā, jo paredzēts, ka atsavināšanas process tiks uzsākts 2017. gada vidū tieši Rīgā, atsavinot "Rail Baltica" trases izbūvēšanai nepieciešamo nekustamo īpašumu.

Jau vēstīts, ka jaunbūvējamās Eiropas platuma sliežu dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" īstenotājs Latvijā SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" izsludinājis atklātu konkursu īpašuma vērtētājiem, lai noteiktu "Rail Baltica" būvniecības vajadzībām atsavināmo īpašumu tirgus vērtību.

Konkursā plānots atrast 3-7 nekustamo īpašumu vērtētājus vai to apvienības, kas kopā ar īpašnieku noteiks "Rail Baltica" būvniecības vajadzībām atsavināmo īpašumu tirgus vērtību un radušos zaudējumu kompensāciju apmēru par tiem īpašumiem, kuri nepieciešami projekta "Rail Baltica" realizācijai.

Александр Петров инженер-электрик железнодорожного транспорта - Sputnik Latvija
Latvijas dzelzceļš: kurp aiziet kravas no Krievijas

"Šis ir viens no sagatavošanās darbiem, kas nepieciešams, lai sāktu atsavināšanas procesu. Īpašumi tiks atsavināti pakāpeniski, uzsākot atsavināšanu Rīgā. Pierīgā: Mārupe, Baldone, Ķekava, Olaine, Ropaži, Salaspils, Stopiņi atsavināšana turpināsies līdz pat 2019. gada beigām. Atsavināšanas laikā būs nepieciešama aktīva īpašnieka līdzdalība, jo mūsu mērķis ir īpašnieka mantiskās vērtības saglabāšana. Par atsavināšanas procesa uzsākšanu "Eiropas Dzelzceļa līnijas" katru īpašnieku informēs personīgi. Īpašums tiks atsavināts pēc tirgus vērtības un konkursa kārtībā izvēlētie neatkarīgie vērtētāji kompensācijas aprēķinās sadarbībā ar pašu īpašnieku," sacīja "Eiropas Dzelzceļa līniju" Attīstības un sadarbības departamenta direktors Agnis Driksna.

Vērtētāju darbu izpilde būs jāveic divos segmentos: nekustamā īpašuma tirgus vērtības noteikšana un komersanta darbības (biznesa) un nemateriālo aktīvu, prasījuma tiesību un mantisko ieguldījumu novērtēšana. Plānotais darba apmērs būs jāveic četru gadu (48 mēneši) laikā par kopējo summu 1,2 miljoni eiro.

Ziņu lente
0