Jevgeņijs Lukjanovs: mana ģimene veidojusies Jūrmalā

© Sputnik / Sergey MelkonovKrievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs
Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs nolika ziedus pie piemiņas akmens padomju diplomātam Teodoram Nete, kurš gājis bojā, pildot dienesta pienākumus.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Mūsu tautietis, Baltijas vācietis Teodors Nete, jaunās padomju varas laikā mainījis daudz profesiju: viņš bijis gan aģitators frontē, gan avīzes izdevējs Rīgā, gan tiesnesis revolūcijas tiesā, gan diplomātiskais kurjers. Katrā ziņā ļoti daudzpusīga personība.

Viņa nāve arī nav vienkārša un viennozīmīga: viņa slepkavas bija krievu izcelsmes Lietuvas bandīti, kuri medīja diplomātiskā pasta dokumentus. Nete nāvigi ievainoja abus, tādēļ noziedzniekus tiesas priekšā saukt neizdevās. Vārdu sākot, sarežģīts stāsts.

© Sputnik / Sergey MelkonovPadomju diplomātiskais kurjers Teodors Nete upurēja savu dzīvību, lai nosargātu diplomātisko pastu vilcienā Maskava-Rīga, 1926. gada 5. februāris
Советский дипкурьер Теодор Нетте ценой своей жизни защитил дипломатическую почту в поезде Москва - Рига, 5 февраля 1926 года - Sputnik Latvija
Padomju diplomātiskais kurjers Teodors Nete upurēja savu dzīvību, lai nosargātu diplomātisko pastu vilcienā Maskava-Rīga, 1926. gada 5. februāris

Pēc ziedu nolikšanas pie Netes pieminekļa, Jevgēņijs Lukjanovs atzīmējis, ka lielākās briesmas šodien var sagaidīt diplomātus publiskajos pasākumos, un kā piemēru minējis Krievijas vēstnieka Turcijā Andreja Karlova slepkavību.

Sputnik lūdza vēstnieku komentēt kopīgo Vācijas un Baltijas valstu prezidentu uzstāšanos, kurā tie izteikuši nepieciešamību pretoties Krievijai gan militārā, gan informatīvajā ziņā, kā arī Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaides frāzi intervijā Latvijas telekanālam LNT par to, ka Krievija starptautiskajā politikā mēģina visus sarīdīt vienu pret otru.

Спикер Сейма Инара Мурниеце пришла поддержать активистов из Национального объединения - Sputnik Latvija
Politika
Ināra Mūrniece Mīlētāju dienā ar Krievijas vēstnieku netiksies

— Jau Mao Dzeduns teica, ka grūti sameklēt melnu kaķi tumšā istabā, īpaši, ja tā tur nav, — teica Lukjanovs, — taču dažkārt tas izdodas tīri labi. Runājot par Igaunijas prezidenta kundzes konkrēto frāzi, varu tikai priecāties par to, ka no Latvijas politiķu puses tamlīdzīgas frāzes nav izskanējušas.

Lukjanovs norādīja žurnālistiem, ka Krievijas diplomāta lomā Latvijā jūtas ļoti mierīgi un neredz nekādu iemeslu bažām. Viņš pastāstīja arī par to, ka Jūrmala viņam neesot sveša pilsēta: tā bija viņa iecienītākais kūrorts, kad viņš vēl bija nabadzīgs students no Ļeņingradas, turklāt Jūrmalā viņš pavadījis gan medusmēnesi, gan sudraba kāzas.

— Varētu teikt, ka mana ģimene veidojusies Jūrmalā, — padalījās Jevgeņijs Lukjanovs. — Jūrmala ir manas jaunības un skaistāko brīžu pilsēta, varbūt tāpēc Latvija man ir zeme, kuru es uztveru ļoti pozitīvi.

Ziņu lente
0