Sākta parakstu vākšana par bezmaksas sabiedrisko transportu trešās grupas invalīdiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iniciatīvas pieteicējs Raimonds Lejnieks-Puķe aicina trešās grupas invalīdiem nodrošināt bezmaksas pārvietošanos gan vietējās nozīmes, gan starppilsētu sabiedriskajā transportā Latvijā.

RĪGA, 9. februāris – Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par bezmaksas sabiedriskā transporta nodrošināšanu trešās grupas invalīdiem, informē aģentūra LETA.

Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Raimonds Lejnieks-Puķe. Viņš aicina trešās grupas invalīdiem nodrošināt bezmaksas pārvietošanos gan vietējās nozīmes, gan starppilsētu sabiedriskajā transportā Latvijā.

Птицефабрика - Sputnik Latvija
Ierosināta parakstu vākšana par pievienotās vērtības nodokļa atvieglojumiem veselīgiem produktiem

Lejnieks-Puķe norādījis, ka pašreiz Latvijā par brīvu sabiedriskais transports ir tikai pirmās un otrās grupas invalīdiem. Saskaņā ar normatīvo regulējumu pirmās grupas invalīds ir cilvēks ar ļoti smagiem veselības traucējumiem, otrās grupas – ar smagiem veselības traucējumiem, savukārt trešās invaliditātes grupa ir cilvēki, kuriem ir mēreni veselības traucējumi, kuru dēļ viņu darba spējas ir mēreni traucētas. 

Iniciatīvas pieteikumā skaidrots, ka visbiežāk tieši trešās grupas invalīds ir cilvēks, kurš ir spējīgs ļoti labi integrēties sabiedrībā, spējīgs strādāt, kā arī nebūt par slogu sabiedrībai un valstij, taču pašlaik trešās grupas invalīdi esot no valsts puses nedaudz apdalīti, jo viņiem nav teju nekādu atvieglojumu, salīdzinot ar pirmās un otrās grupas invalīdiem.

Lejnieks-Puķe skaidroja, ka pagaidām tikai divas pašvaldības Latvijā ir noteikušas, ka, ja trešās grupas invalīds ir deklarēts attiecīgajā pašvaldībā vai arī tur studē/mācās, tad viņam ir bezmaksas sabiedriskais transports. Iniciatīvas autors norāda, ka trešās grupas invalīdiem nepieciešami kādi bonusi no valsts, lai viņi spētu labāk integrēties sabiedrībā, īpaši ņemot vērā, ka valsts maksātā invaliditātes pensija ir pārāk maza, lai cilvēks ar šo invaliditātes grupu spētu izdzīvot.

Евро - Sputnik Latvija
Ierosināts atbrīvot no dubulta nodokļu sloga materiālo atbalstu no ārzemēm

Tā kā sabiedrisko transportu lielākoties dotē valsts vai pašvaldība, īpaši neatšķiras pārvadājuma maksa, vai sabiedrisko transportu izmanto viens pasažieris vai arī ir pilns autobuss, pārliecināts Lejnieks-Puķe.

Nosakot to, ka trešās grupas invalīdiem braukšana sabiedriskajā transportā ir bez maksas, pārvadātāji un valsts viņa ieskatā "īpaši neko nezaudētu un tieši neieņemtie ienākumi pārvadātājam par biļetēm, kas pārdotas trešās grupas invalīdam, ar uzviju atgrieztos valsts budžetā, jo šīs grupas invalīds kļūtu krietni motivētāks gan meklēt darbu, gan meklēt labāku darbu tālāk no dzīvesvietas, jo līdz šim bija lieli ceļa izdevumi". Tāpat viņš uzskata, ka tādējādi šīs grupas invalīdi kļūtu sabiedriski aktīvāki – vairāk ceļotu pa Latviju, apmeklētu kultūras pasākumus.

Ziņu lente
0