Latvija iekļauta zemas labklājības valstu grupā

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasВантовый мост через реку Даугаву в Риге
Вантовый мост через реку Даугаву в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atskaitē par labklājību pasaulē Latvija un Lietuva iekļauta zemas labklājības valstu grupā, pie kuras pieder arī Krievija. Igaunija iekļuvusi "vidējas labklājības" valstu kategorijā.

RĪGA, 20. janvāris — Sputnik. Vairāk nekā puse pasaules bagātību (50,8%) pieder 1% bagātāko cilvēku pasaulē, aptuveni trīs ceturtdaļas (77,7%) — 5% bagātāko cilvēku, gandrīz 90% – 10% vislabāk nodrošināto, liecina Credit Suisse atskaite.

ASV iedzīvotājiem pieder vairāk nekā 33% pasaules bagātību, Ķīnai — 9,1%, Krievijai — 0,4%. Par nabadzīgākajiem tiek uzskatīti 20% planētas iedzīvotāju.

Starp valstīm ar lielākajiem ienākumiem uz vienu cilvēku ir vairākas valstis ar nelielu dinamisku ekonomiku – to vidū ir Beļģija, Dānija, Jaunzēlande, Norvēģija, Singapūra, Šveice, Austrālija, Kanāda, Lielbritānija un ASV.

RĪGA. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija – līderu vidū ES inflācijas līmeņa ziņā

Atskaites autori sastādījuši karti, kurā valstis sadalītas grupās no labklājības līmeņa viedokļa.

Kategorijā "Vidēja bagātība" iekļautas valsts ar vidēju bagātības līmeni – no 25 līdz 100 tūkstošiem ASV dolāru. Pie tās pieder Portugāle, Slovēnija, Čehija, Igaunija un Ungārija. Tajā iekļautas arī vairākas Tuvo Austrumu valstis – Bahreina, Libāna, Omāna un Saūda Arābija, kā arī Āzijas un Latīņamerikas valstis – Čīle, Kostarika un Urugvaja.

Kategorijā "Zema labklājība" iekļautas valstis, kur katram pieaugušajam vidēji pieder no 5 līdz 25 tūkstošiem dolāru. Šajā grupā ir lielākā daļa valstu pasaulē, tostarp arī Ķīna, Krievija, Brazīlija, Ēģipte, Indonēzija, Filipīnas un Turcija.

Pie šīs grupas pieder lielākā daļa Latīņamerikas valstu un Vidusjūras valstis (Alžīra, Jordānija, Maroka, Tunisija, Jordānas rietumu krasts un Gazas sektors), vairākas valstis, kas nav uzņemtas ES (Albānija, Armēnija, Bosnija, Gruzija, Maķedonija un Serbija) un Āzijas valstis (Mongolija, Malaizija, Taizeme un Vjetnama).

Проверка долларов - Sputnik Latvija
Pasaules Banka uzlabo Krievijas ekonomikas lejupslīdes prognozi 2016. gadam

Šogad Polija ir nokritusies līdz "zemas labklājības" kategorijai un pievienojusies Latvijai, Lietuvai un Slovākijai.

Valstu grupā, kuras iedzīvotāju bagātības līmenis nesasniedz 5 tūkstošus dolāru, galvenokārt redzamas Centrālāfrikas un Dienvidāzijas valstis. Pie tās pieder Kazahstāna, Šrilanka, Venecuēla, Jemena, Indija un Bangladeša, Nepāla un Pakistāna.

Šajā zemākajā kategorijā iekļautas arī trīs valstis, kas robežojas ar Eiropas Savienību – Baltkrievija, Ukraina un Moldova.

Ziņu lente
0