Latvijā uzsākta kampaņa par obligātā militārā dienesta atjaunošanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iniciatīvā uzsvērts, ka pašreizējās ģeopolitiskās situācijas dēļ ir nepieciešams attīstīt Latvijas aizsardzības spējas.

RĪGA, 4. janvāris — Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā manabalss.lv sākta parakstu vākšana par obligātā militārā dienesta atjaunošanu, vēsta aģentūra LETA. Kā iniciatīvas iesniedzējs norādīts Raimonds Lejnieks-Puķe.

Iniciatīvā uzsvērts, ka pašreizējās ģeopolitiskās situācijas dēļ ir nepieciešams attīstīt Latvijas aizsardzības spējas.

Latvijā dzīvojošiem vīriešiem, kurš ir sasnieguši 18 gadu vecumu un kuram ir atbilstošs veselības un fiziskais stāvoklis ir obligāti nepieciešams iziet militāro dienestu, kur viņi apgūtu valsts aizsardzības pamatus, lai militāra konflikta gadījumā, viņu varētu mobilizēt, un viņš būtu atbilstoši apmācīts.

Lejnieks-Puķe piebilda, ka arī tiem, kuru veselības un fiziskais stāvoklis ir neatbilstošs militārajam dienestam, būtu jāiziet saturiski individuāli veidots obligātais militārais dienests, kura laikā tiktu apgūtas specifiskas valsts aizsardzībai nepieciešamas iemaņas un prasmes.

Latvijas karoga krāsu lentītе. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Patriotismam jāmāca ģimenē

Iniciatīvā pausts, ka būtu jānosaka laiks, līdz kuram ikvienam būtu jābūt izgājušam obligātais militārais dienests. "Jārada iespēja iziet obligāto militāro dienestu noteiktā laika posmā, lai cilvēks varētu saplānot pats, kad ies dienēt, piemēram, periodā līdz trim gadiem," — norādīja idejas autors.

Pēc iniciatīvas autora domām, obligātā dienesta izpildes laikā būtu jāmaksā vidējā alga, kādu pašlaik saņem profesionālā dienesta karavīri. Tāpat būtu jārod iespēja šajā laikā saņemt visas pārējās karavīram pienākošās sociālās garantijas. Obligātā dienesta laikā cilvēkam saglabājama darba vieta, un vismaz kāda daļa no algas, piebilda Lejnieks-Puķe.

Iniciatīvas autors pārliecināts, ka idejas realizācijas gadījumā sabiedrība iegūtu valsti, kas militāra konflikta gadījumā būtu gatava sevi aizstāvēt. Tāpat tiktu efektīvāk realizēts Ziemeļatlantijas līguma trešais pants, un "sabiedrībā notiktu pašattīrīšanās no valstij nelojāliem pilsoņiem un nepilsoņiem, jo viņi emigrētu uz ārvalstīm".

Ziņu lente
0