"Krievu Jaungada" organizatore: esmu vīlušies latviešos

© Sputnik / Владимир Сергеев / Pāriet pie mediju bankasМосква
Москва - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maira Ādmine pastāstīja Sputnik, ka tagad pati uz savas ādas ir izjutusi, ko nozīmē sakāmvārds "Latvieša mīļākais ēdiens – otrs latvietis."

RĪGA, 2. janvāris — Sputnik, Jeļena Kirillova. Šķiet, Maira Ādmine kļuva par visvairāk apspriesto aizejošā gada cilvēku. Tēmeklī viņa nokļuva sakarā ar tā saucamo "Putina ballīti" Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkā.

Gaismas pils nav nekāds "krievu bordelis"

Atgādināsim, ka skandāls izcēlās pirms dažām dienām, kad tika konstatēts, ka restorānā "Klīversala" Nacionālās bibliotēkas ēkā, kas plašāk pazīstama kā Gaismas pils, ieplānota ballīte ar Jaunā gada svinēšanu pēc Maskavas laika.

Whatsapp, Facebook Messenger, Telegram, Messages - Sputnik Latvija
Nepatriotisks mikroautobuss un tramvajs – sašutums latviešu sociālajos tīklos

Twitter tīkla latviešu segmentā sākās histērija. Izrādījās, ka tā nav vienīgā Jaungada balle, kuras programmā iekļauta Jaunā gada sagaidīšana pēc Maskavas laika, Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzruna un Kremļa kuranti.

Nacionālistisko noskaņotie lietotāji bija sašutuši ne tikdaudz par to, ka ballītēs skanēs krievu tūristu tosti, bet gan par to, ka to laikā tiks "publiski translēta Krievijas diktatora runa." "Tieši tāpēc jau vajadzīga "Gaismas pils", lai Jaungada naktī klausītos Krievijas prezidenta runu," – situāciju ironiski komentēta sociālo tīklu lietotājs Nepareizais.

"Nav dūmu bez uguns! Neļausim pārvērst Nacionālo bibliotēku par krievu bordeli!", — šo noskaņojumu uztvēra citi lietotāji.

Nacionālās bibliotēkas restorāns Klīversala reaģēja uz sašutuma vilni un jau 25. decembrī atcēla programmas skandalozo punktu "Jaunā gada sagaidīšana pēc Krievijas laika". Informācija par to parādījās arī Twitter. 

Tomēr 27. decembrī pasākuma organizatore un producente Maira Ādmine uzzināja, ka nekāda pasākuma nebūs. "Vēl 27. datumā no rīta mēs sarakstījāmies un apspriedām Jaungada balles detaļas, bet pēc trim stundām man paziņoja, ka pasākums ir atcelts un zāle būs slēgta!" – Maira Ādmine neslēpa savu sašutumu.

"Mani izdzina uz ielas ar 180 viesiem. Iepriekš tīklā pēkšņi tika publicēts mūsu programmas melnraksts ar Putina runu, taču galīgajā variantā tā nebija! Mēs ar Vilku (LNB direktors Andris Vilks – red.) nekavējoties to apspriedām un nolēmām, ka šis punkts no programmas tiks dzēsts, jo tas neatbilst Nacionālās bibliotēkas statusam," – skaidroja Maira.

Ja arī šī programma kādu neapmierināja, kāpēc neviens nebija sašutis pusotru mēnesi, kura laikā programmas galīgais variants bija pieejams tīmeklī, — organizatore bija neizpratnē.

Tagad Maira Ādmine ar grūtībām rod vārdus, lai paustu sašutumu par situāciju. Pasākums bija izjaukts, turklāt situācija kaitēja arī organizatores veselībai – skandāla rezultātā viņai nācies jau divas reizes izsaukt neatliekamo palīdzību.

Мэр Кельна Генриетта Рекер на карнавале Weiberfastnacht - Sputnik Latvija
Foto
Karnevāls Ķelnē

"Sabojāta ne tikai mana reputācija, bet arī Rīgas – viesmīlīgas pilsētas – tēls. Manu viesu vidū ir liels skaits Krievijas iedzīvotāju. Tagad ar šausmām domāju, ko viņi dzimtenē stāstīs par to, kā viņi uzņemti Latvijā. Ar kādām atsauksmēm viņi atcerēsies Rīgu? Tūrisma biznesā strādāju jau 20 gadus. Šajā laikā man palaimējies iepazīt Krievijas iedzīvotājus kā sirsnīgus un labvēlīgi noskaņotus cilvēkus. Tūristi no Krievijas taču Latvijā atstāj ne tikai naudu, bet arī savu sirds siltumu!" – stāstīja Maira. 

Latvieša mīļākais ēdiens – otrs latvietis

Aizvainojums uz kolēģiem un draugiem, kuri šajā situācijā likuši viņai kāju priekšā, licis Mairai Ādminei atsaukt atmiņā par latviešu nepatīkamo sakāmvārdu par to, ka latvieša mīļākais ēdiens ir otrs latvietis. 

"Tagad izjutu izteicienu pati uz savas ādas. Pēc visas šīs situācijas esmu vīlusies latviešos. Cilvēki, ko pazīstu, kurus ne vienu reizi vien esmu intervējusi kā žurnāliste, tagad tā par mani izsakās!" – rūgti stāstīja producente un piebilda, ka tagad nacionālās partijas noteikti ir zaudējušas viņas balsi.

Atgādināsim, ka nu jau vismaz divi nacionālā bloka pārstāvji ir izteikuši savu viedokli par Jaungada pasākumiem. Rīgas domes deputāts no nacionālās apvienības "Visu Latvijai" – "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Juris Klotiņš pat nosūtīja vēstuli Rīgas domei ar prasību mainīt "Zelta balles" Jaungada programmu un izslēgt no tās Jaungada svinēšanu pēc Maskavas laika.

Klotiņš uzsvēra, ka Jaungada sagaidīšana pēc Krievijas laika neatbilst Rīgas uzdevumam – aizsargāt valstiskās  vērtības, starp kurām ir arī dzīve pēc vietējā laika.

Savukārt Jānis Iesalnieks pauda sašutumu par to, ka aizliegtās "putiniskās" Jaungada ballītes organizatore Gaismas pilī ir latviete.

"Bez komentāriem… Putina uzrunu un Jaunā gada sagaidīšanu pēc Maskavas laika Gaismas pilī gribēja rīkot latviete Maira Ādmine," — uzrakstīja Iesalnieks savā mikroblogā Twitter tīklā.

Nakts Palangā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Palangu gaida klusa Jaungada nakts

Maira Ādmine uzsvēra, ka tautiešu pārmetumi par to, ka viņa esot kaut kādas nacionālās idejas nodevēja, vienkārši neiztur kritiku: "Par ko ir runa? Es atbalstu nacionālās idejas, esmu Latvijas patriote, attīstu valstī tūrismu. Vajag taču atšķirt divas dažādas lietas: politiku un galvaspilsētas viesus, kuri ieradušies pie mums uz svētkiem! Man šķita, ka Rīga ir atvērta un viesmīlīga pilsēta."

Tomēr producente nevēlas atstāt lietu bez atbildes un pašlaik vēsta, ka par notikušo vērsīsies tiesā. Pagaidām viņa vēl nenorāda, pret ko tiks izvirzīta prasība. "Pašlaik ar to strādā mani juristi. Runa ir ne tikai par finansiālo, bet arī par morālo kaitējumu," – precizēja producente.

Ziņu lente
0