VID iesaka pievērst uzmanību preču pārvietošanas ierobežojumiem

© Foto : pixabayPreces supermārketā. Foto no arhīva
Preces supermārketā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VID vērš arī uzmanību uz to, ka preču daudzums, kuru drīkst ievest Latvijā, ieceļojot ar autotransportu, ūdens vai dzelzceļa transportu un aviotransportu, atšķiras.

RĪGA, 30. decembris — Sputnik. Gada nogalē, kad vairāki iedzīvotāji mēdz doties ceļojumos ārpus Latvijas, Valsts ieņēmumu dienests aicina ceļotgribētājus pievērst uzmanību dažādiem preču pārvietošanas ierobežojumiem, vēsta aģentūra LETA.

Tā kā normatīvos atsevišķu preču veidiem ir noteikti dažādi pārvietošanas ierobežojumi un aizliegumi, īpaša uzmanība ceļotājiem jāpievērš tam, vai ceļošana notiek Eiropas Savienības robežās vai arī valstīs, kas neietilpst ES, jo preču pārvietošanas nosacījumi šādos gadījumos ir atšķirīgi, atgādina VID.

Ceļojot uz valsti, kura atrodas ārpus ES robežām, un iegādājoties dažādas preces, ir jāievēro drošas ceļošanas ieteikumi. Jāatceras, ka ne visas iegādātās preces būs iespējams ievest Latvijā bez muitas nodokļu nomaksas. Ierobežojumi attiecas uz akcīzes precēm — alkoholu un tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, aizsargājamiem savvaļas dzīvniekiem un augiem un no tiem izgatavotiem priekšmetiem, kā arī skaidras naudas pārvietošanu.

Pārvietojot pāri robežai preces, kuru vērtība vai daudzums pārsniedz noteiktos preču pārvietošanas un nodokļu atvieglojumus, tās ir jādeklarē un jāmaksā nodokļi — muitas nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis, kā arī akcīzes nodoklis, ja tiek pārvietotas akcīzes preces. VID vērš uzmanību, ka personām, kas jaunākas par 18 gadiem, atbrīvojumi no nodokļu maksājumiem tabakas un alkoholisko izstrādājumu ievešanai netiek piešķirti.

Ziepes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kāpēc Latvijas tirgū reti parādās jauni veļas mazgāšanās līdzekļu zīmoli?

Ieceļojot Latvijā no ES valstīm, iepirkumu un līdzi vesto preču pārvietošanai nav ierobežojumu — ar noteikumu, ka preces paredzētas personīgai lietošanai, nevis pārdošanai. Tomēr jāņem vērā, ka normatīvos ir paredzētas atsevišķas preču grupas, kurām ir noteikti pārvietošanas un ievedamo apmēru ierobežojumi, piemēram, tabakas izstrādājumi, alkohols, kafija, bezalkoholiskie dzērieni.

Tāpat VID atgādina, ka jebkurai personai, kuras rīcībā ES ārējās robežas šķērsošanas brīdī ir skaidras naudas līdzekļi, kas ir ekvivalenti vai pārsniedz 10 000 eiro, tie ir jādeklarē, aizpildot skaidras naudas deklarēšanas veidlapu. Skaidra nauda ir ne vien banknotes un monētas, kas laistas apgrozībā un ir likumīgs maksāšanas līdzeklis, bet arī čeki, vekseļi, maksājuma uzdevumi, ceļojuma čeki, kā arī neaizpildīti čeki, vekseļi, maksājuma uzdevumi un citi finanšu instrumenti, kas dod tiesības saņemt naudu, ja tie ir parakstīti.

Deklarēšanas pienākums attiecas arī uz nepilngadīgām personām un ir īstenojams ar viņu vecāku vai likumīgo aizbildņu starpniecību. Fiziskām personām, kuras ceļo grupā, piemēram, ģimene, 10 000 eiro ierobežojums attiecas uz katru personu atsevišķi. Gadījumos, kad fiziskas personas rīcībā ir kādas citas valsts valūta, tās vērtība tiek pārrēķināta eiro, piemērojot grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu, kas ir spēkā robežas šķērsošanas dienas sākumā.

VID aicina ceļotājus būt uzmanīgiem, citās valstīs iegādājoties it kā slavenu zīmolu preces, piemēram, somiņas, apģērbus, rotaļlietas vai dažādus aksesuārus, par neadekvāti zemām cenām. Pastāv nopietns risks, ka minētās preces ir marķētas ar viltotiem zīmoliem, un, ja muitas kontroles laikā to daudzums radīs aizdomas par iespējamiem komerciāliem nolūkiem, preces var tikt konfiscētas, bet to pārvadātājam piemērots administratīvais sods.

Dažādi pārvietošanas ierobežojumi attiecas arī uz citām specifiskām preču grupām, piemēram, medikamentiem, antikvāriem un mākslas priekšmetiem, mājdzīvniekiem vai atsevišķiem pārtikas produktiem.

Taču plašāku informāciju par preču pārvietošanas nosacījumiem var iegūt VID mājaslapā www.vid.gov.lv sadaļā "Muita", kā arī zvanot uz VID informatīvo tālruni 67120000, izvēloties tēmu "Muita" — "Konsultācijas muitas jomā".

Ziņu lente
0