Liepājā taps ES standartiem atbilstošs cietums

© Foto : baltnews.lv / прессфотоJaunā cietuma makets Liepājā
Jaunā cietuma makets Liepājā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz decembra beigām tiks izsludināts konkurss par jauna cietuma būvdarbiem Liepājā. To plānots pabeigt līdz 2018. gada beigām.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Tiesu namu aģentūras valdes locekle Santa Sausiņa informēja, ka tuvākajā laikā tiks izsludināts konkurss par jauna cietuma celtniecību Liepājā.

Labošanas darbu kolonijas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ieslodzīto trūkuma dēļ Vecumniekos slēdz cietumu

Jauno cietumu plānots atklāt 2019. gadā. Pašlaik rit projektēšanas darbi, ko paredzēts beigt nākamā gada aprīlī. Iepirkuma komisijā strādā Tieslietu ministrijas, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Latvijas Būvinženieru savienības pārstāvji.

Projekta īstenošanu līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā kontrolēs Tiesu namu aģentūra. Konkurss par celtniecību būs starptautisks, galvenā prasība pretendentiem — industriālās drošības sertifikāts.

Cietuma celtniecība Liepājā izmaksās vairāk nekā 74 miljonus eiro. Kompleksu veidos ES standartiem atbilstošas astoņās ēkas. Ieslodzījuma vietu pārvaldes vadītāja Ilona Spure pastāstīja, ka uzturēšanās apstākļi jaunajā cietumā neatbildīs "luksa klases" noteikumiem, taču kameru izmēri būs atbilstoši, tās būs aprīkotas ar dušu un tualeti.

Jaunais cietums būs paredzēts 1200 ieslodzītajiem. Tas ir viens no trim cietumiem, ko plānots uzcelt Latvijā. Iepriekš bija iecerēts uzcelt piecus cietumus, taču iedzīvotāju skaits Latvijā sarūk, tāpēc attiecīgi samazinājās arī cietumu skaits.

Tā paša iemesla — iedzīvotāju skaita samazinašanās — dēļ no 2017. gada janvāra tiks slēgts Vecumnieku cietums, kas tiek uzskatīts par nerentablu (tā uzturēšanai nepieciešams vairāk nekā pusmiljons eiro gadā).

Ziņu lente
0