Amatnieki piketēs pret mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu

© NALOGNodokļi. Foto no arhīva
Nodokļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Facebook tīklā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji aicina pievienoties piketam visus interesentus.

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Kā ziņo aģentūra LETA, 23. novembrī, aktīvistu grupa plāno pie Saeimas piketēt pret mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likvidēšanu.

Paziņojums par plānoto piketu publicēts rokdarbnieku un amatnieku interešu grupā "Handmade in Latvia" sociālajā tīklā Facebook. Tajā norādīts, ka piketu organizē fiziskas personas, kas ir MUN maksātāji.

Paziņojumā teikts, ka klajā nākušā ziņa, ka 23. novembra balsošanā tiks apstiprināta MUN likvidēšana.

"Tas apcirps iespējas aptuveni 50 tūkstošiem Latvijas mazo uzņēmēju un pašnodarbināto, kuri vēlas legāli strādāt un nopelnīt iztikai sev un ģimenei," — uzsver piketa ierosinātāji.

Tāpat piketa pieteikumā minēts, ka jāpanāk obligāto sociālo iemaksu atcelšana, jo daudziem nav izdevīgi katru mēnesi valstij maksāt 97 eiro uz savas algas rēķina, pat tajos mēnešos, kad ienākumi netiek gūti.

Супружеская пара - Sputnik Latvija
Iespējams, pensijas tiks atbrīvotas no nodokļa

Saskaņošanai Rīgas domē esot pieteikts pikets ar 200 cilvēku dalību, tomēr piketa rīkotāji neizslēdz, ka tajā piedalīsies vairāk cilvēku, tāpēc brīvprātīgie kārtības nodrošinātāji arī tiek aicināti ņemt dalību.

Jau tika ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, noraidot priekšlikumus ilgāk saglabāt šo režīmu.

"No sirds Latvijai" frakcijas deputāte Inguna Sudraba vaicāja, "kāpēc ir tik ciniska attieksme pret cilvēkiem, kāpēc izmaiņas nevar virzīt normālā kārtībā vai vienoties par kompromisu". Savukārt Mārtiņš Bondars pārmeta koalīcijas politiķiem solījumu nepildīšanu, piebilstot, ka tos, kas nepilda solījumus, var saukt vārdā, kas "sākās ar burtu "m"".

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra atbildēja, ka nevar izslēgt, ka mikrouzņēmumu nodokļa režīms "daļēji transformēsies" kādā jaunā režīmā, un piebilda, ka ir jārada vienkāršs režīms, kas būtu sabalansēts arī attiecībā uz sociālajām iemaksām.

Купюра евро - Sputnik Latvija
Atcelts solidaritātes nodoklis

Koalīcijas deputāti atturējās balsojumā par priekšlikumiem, ko izvirzījuši Latvijas Reģionu apvienības, "No sirds Latvijai" un Tautsaimniecības komisijas pārstāvji, kas paredzēja izslēgt termiņu, līdz kuram var pieteikties mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusam. Arī tas izraisīja Bondara kritiku, kurš norādīja, ka, neatbalstot kādu ieceri, ir jābalso pret, nevis jāatturas.

Tāpat netika atbalstīti opozīcijas priekšlikumi par to, ka likumam būtu jāstājas spēkā vēlāk, kā arī citi ierosinājumi.

Likumprojekts tai skaitā paredz, ka esošajiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kas pēc 2018. gada 31. decembra vēlēsies turpināt saimniecisko darbību, līdz 2018. gada 15. decembrim būs reģistrējas par uzņēmumu ienākuma nodokļa vai iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju.

Ziņu lente
0