Investori aicina izstrādāt viedu viesstrādnieku piesaistes politiku Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovRobežkontroles punkts Terehovo uz Latvijas un Krievijas robežas. Foto no arhīva
Robežkontroles punkts Terehovo uz Latvijas un Krievijas robežas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā darbaspēka problēmu risināšanai būtu jāizstrādā viedās imigrācijas politika, uzskata Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektore Marta Jaksona.

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Latvijai nepieciešama vieda imigrācijas politika — tikai šādā veidā valstī iespējams atrisināt darbaspēka problēmu, uzskata Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) izpilddirektore Marta Jaksona. Savu viedokli viņa pauda intervijā aģentūrai LETA.

Pie tam par vienu no šādas politikas galvenajiem aspektiem būtu jākļūt trūkstošo speciālistu piesaistīšanai no "trešajām valstīm".

"Valstis konkurē ne tikai par investīcijām, bet arī par darbaspēku. Latvijai tas ir īpaši svarīgi, ņemot vērā mūsu demogrāfisko situāciju. Vairāki uzņēmēji ir vērsušies ĀIPL un stāstījuši par problēmām, mēģinot nodarbināt cilvēkus no trešajām valstīm. Šīs politikas ietvaros varētu noteikt, kādus speciālistus īpaši gaidām no trešajām valstīm," — stāstīja Jaksona.

Sētnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Uzņēmēji atzīst, ka Latvijai vajadzīgi viesstrādnieki

Pēc Jaksonas kundzes ieskata, viedās imigrācijas politika būtu jāattiecina uz studentiem, jo patlaban studentiem no trešajām valstīm ir samērā grūti nokārtot uzturēšanās atļauju. Pie tam tieši studenti var aktīvi iesaistīties darba tirgū.

Pēdējo desmit gadu laikā Latvija ir vērojama darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās, un dažas nozares cenšas aktīvi piesaistīt darbā ārvalstniekus. Piemēram, 2016. gada vasarā Latvijas lauksaimnieki vēstīja, ka viņiem nākas iesaistīt sezonas darbos strādniekus no Ukrainas, jo Latvijas iedzīvotāji atteikušies tos pildīt.

Ziņu lente
0