"Vienotībai" atņēma valsts finansējumu

© Photo U.S. Mission Geneva / Eric Bridiers / Andris Piebalgs, Commissioner for Development, European CommissionАндрис Пиебалгс министр финансов председатель партии "Единство"
Андрис Пиебалгс министр финансов председатель партии Единство - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Vienotība" bija spiesta ne tikai samaksāt soda naudu 4000 eiro apmērā, bet arī zaudējusi finansējumu no valsts budžeta 350 tūkst. eiro apmērā.

RĪGA, 10. novembris – Sputnik. Kad stājies spēkā lēmums par partijas "Vienotība" naudas sodu sakarā ar pārkāpumiem priekšvēlēšanu tēriņos, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nolēmusi pārtraukt partijas finansējumu no valsts budžeta.

Kopš 2012. gada budžeta finansējumu piešķir partijām, par kurām Saeimas vēlēšanās bija nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju. Finansējums tiek piešķirts četriem gadiem.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Kučinskis draud "Vienotībai" ar valdības maiņu

KNAB iniciatīva bija arī naudas sods 4300 EUR apmērā. Partija bija sauktā pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumu neievērošanu. "Vienotība" pārsūdzējusi šo lēmumu tiesā. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa prasību noraidīja, bet pēc tam Rīgas apgabaltiesa to izskatīja un samazināja soda apmēru līdz 4 tūkstošiem eiro, tomēr piekrita tam, ka pārkāpumi bijuši.

Problēmas partijai radīja atsevišķi kolēģi no reģionālajām partijām un bijušās Valda Zatlera partijas pārstāvji, kuri rīkoja personīgas priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņas. Piemēram, aģitāciju savam draugam Viktoram Valainim apmaksāja Māris Masaļskis.

Oktobrī, kad kļuva zināms par tiesas spriedumu, "Vienotības" partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars aģentūrai LETA apgalvoja, valsts finansējuma zaudēšana "Vienotībai" nedraud. Viņš atzinis, ka atsevišķi politiķi no "Vienotības" sākotnēja saraksta, izturējās "nekoleģiāli".

Мэр Юрмалы Гатис Трукснис - Sputnik Latvija
Jūrmalas mēra kabinetā notikusi kratīšana amatpersonas prombūtnē

Finansējumu partija tomēr zaudēja, un, visticamāk, līdz Saeimas pilnvaru termiņa beigām. Likumā par politisko organizāciju finansēšanu, teikts, ka partija var pārsūdzēt šādu lēmumu tiesā, taču tas nevar apturēt to darbību.

Atgādināsim, ka šā gada septembrī, konkursa laikā KNAB priekšnieka amatam, kurā piedalījās arī pašreizējais biroja vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, "Vienotības" deputāts Aleksejs Loskutovs pastāstīja žurnālistiem par to, ka tika nozagti slepenie dokumenti. Konkursa otrajai kārtai netika virzīts neviens kandidāts, ieskaitot Streļčenoku. Viņa pilnvaras šajā amatā izbeidzas 17. novembrī.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns norādīja, ka konkursa izgāšanās apliecina "Vienotības" bažas par to, ka Streļčenoks neder šim amatam. Redzot pašreizējās problēmas biroja darbībā, nevar pieļaut kļūdas, izvēloties nākamo KNAB vadītāju, uzsvēra Smiltens.

Ziņu lente
0