Uztici, bet pārbaudi: Šadurskis par grozījumiem Izglītības likumā

© Foto : Ernests Dinka, Saeimas KancelejaIzglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Foto no arhīva
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārlis Šadurskis apliecināja, ka grozījumu Izglītības likumā mērķis nav ieviest cenzūru, bet tie bija izstrādāti tikai kā ietekmes instruments uz tiem, kas grib pārkāpt likumu.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Vairākas publiskajā telpā izskanējušās interpretācijas par Izglītības likuma grozījumiem, kas paredz iespēju no darba atbrīvot Latvijai nelojālus pedagogus un skolu vadītājus, ir tukšas spekulācijas, ceturtdien preses konferencē pavēstīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kuru citē LETA.

Учитель в классе математики - Sputnik Latvija
Apstiprināti noteikumi par nelojālo pedagogu atlaišanu

"Par dažiem komentāriem man bija patiess izbrīns, tāpēc uzskatu, ka nepieciešams skaidrojums par to, kas skar pedagogu un direktoru darbu. No IZM nav nācis absolūti nekas jauns saturiskā nozīmē, jo jau tagad Izglītības likums nosaka, kādas personas ir tiesīgas strādāt par skolas vadītāju vai pedagogu," — viņš teica.

Eksistējošās likumā normas paredz, ka izglītības darbinieku ierobežojumus, tā arī pienākumus, bet ieteiktie grozījumi paredz tikai procesuālo izskaidrojumu tam, kas notiek pārkāpumu konstatācijas gadījumā, uzsvēra ministrs.

Agrāk, ja tika konstatēts, ka pedagogs ir nelojāls valstij, viņš varēja samaksāt sodu un turpināt strādāt, atzina ministrs, piebilstot, ka tādā gadījumā cieš skolēni, sacīja Šadurskis.

"Gribu nomierināt pedagogu saimi, jo ļoti ceru, ka šiem grozījumiem būs tikai preventīvs raksturs, kas liks vienam otram direktoram apdomāt, vai ir atbalstāmas aģitācijas paramilitārām nometnēm, citu valstu propagandai. Ceru, ka neviens netiks atbrīvots no darba, bet, ja kāds vēlēsies turpināt ierasto praksi, tad mums būs likuma norma, kas ļaus to atrisināt," — skaidroja Šadurskis.

"Mana dziļākā pārliecība, ka 99,9999% pedagogu strādā godprātīgi un audzina krietnus valsts pilsoņus. Nav jāuzskata, ka ir ieviesta kāda cenzūra — mēs uzticamies pedagogiem. Likums domāts tiem, kas izdomāja likumu pārkāpt," — viņš piebilda.

Jau ziņots, ka apstiprinātie grozījumi Izglītības likumā paredz iespēju darba devējam nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādes vadītāju vai pedagogu, ja viņš ir nelojāls Latvijai, tās Satversmei, vai apmācības procesā veido skolēniem nepareizu attieksmi pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti.

Ziņu lente
0