Latvija pauž rūpes par Krievijas naftas tranzīta aizstāšanas iespējām

© Sputnik / Oksana DzadanПогрузочный терминал Рижского свободного порта
Погрузочный терминал Рижского свободного порта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija plāno līdz 2018. gadam pārorientēt energonesēju plūsmu no Ventspils un Rīgas uz savām ostām Baltijas jūrā un Novorossijskā.

RĪGA, 14. septembris — Sputnik. Ja īstenosies Krievijas plāni pārorientēt energonesēju plūsmu uz savām ostām, tas būs sāpīgs sitiens Rīgas un Ventspils ostām, vakar informēja Latvijas Ostu asociācijas izpilddirektors Kārlis Leiškalns.

Krievijas nodomi ir zināmi jau sen – valsts turpina naftas produktu piegāžu pārorientāciju no eksporta caur Baltijas valstu ostām par labu valsts iekšējām iespējām. Kravu plūsmas no Ventspils un Rīgas tiks pārorientētas uz Ustjlugas un Primorskas ostām Baltijas jūrā un Novorossijsku Melnajā jūrā, informēja kompānijas "Transņeftj" vadītājs Nikolajs Tokarevs.

Tankkuģis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija pārtrauks naftas eksportu caur Baltijas ostām

Kārlis Leiškalns atzīmēja, ka Latvija intensīvi strādā, lai piesaistītu jaunas kravas, bet ostas Krievijā pagaidām nespēj pildīt noteiktos uzdevumus.

"Krievija jau ilgstoši plāno gan naftas produktu, gan ogļu kravas pārvirzīt uz savām ostām Baltijas reģionā, tāpēc būtiski tajās investējusi. Patlaban Krievijas ostas vēl netiek galā ar visu kravu apgrozījumu, tāpēc tiek izmantotas arī Baltijas valstu ostas, taču ir politisks lēmums, ka jāvirzās uz tikai savu ostu izmantošanu," – ziņoja Leiškalns.

Viņš norādīja, ka pašlaik rit intensīvs darbs, lai piesaistītu jaunas kravas, tostarp arī no Ķīnas un Kazahstānas.

Ostām nav paveicies

"Transņeftj" sniegtā informācija liecina, ka pērn caur Baltijas valstu ostam eksportēti vairāk nekā 9 miljoni tonnu naftas produktu, un šogad eksports samazināsies līdz 5 miljoniem tonnu.

Jau maijā Rīgas brīvosta informēja par kravu apgrozījuma krišanos par 14% pirmajā kvartālā salīdzinājumā ar atbilstošo periodu 2015. gadā. Krievija uz laiku ir pārtraukusi ogļu un čuguna tranzītu pa dzelzceļu cauri Rīgas ostai. Tranzīta apturēšana izmaksā 130 – 140 miljonus eiro, jo par katras tonnas ogļu transportēšanu Latvija saņem apmēram 10 eiro.

Tolaik Latvijas Satiksmes ministrijas eksperti lēsa, ka Krievijas tranzīta apturēšana varētu sagādāt kopējos zaudējumus 1,6 miljardu eiro apmērā.

Ne tikai Baltija

"Pašlaik ekspertiem nav informācijas par to, vai Tokareva vārdi nozīmē, ka caur Baltijas valstīm tiks pārtraukts tikai naftas tranzīts, vai tie attiecināmi arī uz naftas produktiem," – aģentūrai Sputnik Baltkrievija paskaidroja ar situāciju pazīstams eksperts. Viņš norādīja, ka šajā gadījumā ievērojamus zaudējumus varētu ciest arī Baltkrievija. Pašlaik nafta nelielos apjomos tiek nogādāta Baltijas ostu virzienā cauri Baltkrievijai.

"Baltkrievijas dzelzceļam zudīs šie apjomi, un ienākumi pazudīs no naftas tranzīta nestajiem ienākumiem," – norādīja Sputnik sarunbiedrs.

Ziņu lente
0