Rīgas mērs sola: neviena skola netiks slēgta

© Sputnik / Сергей МелконовLatvijas galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva
Latvijas galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turpinās Izglītības un zinātnes ministrijas un Rīgas pašvaldības konflikts: Kārlis Šadurskis stāsta, kādam jābūt skolēnu skaitam skolās, bet Rīgas mērs Nils Ušakovs atzīmēja, ka tādā gadījumā nāksies slēgt 48 skolas.

RĪGA, 9. septembris — Sputnik. Latvijas izglītības ministra Kārļa Šadurska ierosinājums palielināt bērnu skaitu skolās liks slēgt gandrīz pusi skolu Rīgā, paziņoja Latvijas galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs.

Rīgas pašvaldība ir neapmierināta ar pedagodu darba samaksas reformu, kuras īstenošana uzsākta šī gada 1. septembrī: aprēķinot skolotāju darba samaksu un skolēnu skaitu uz vienu skolotāju Rīgā tiks izmantots maksimālais koeficients — 16,5, bet citās lielās pilsētās šis koeficients ir 16, un citās pašvaldībās — 15,5.

Kārlis Šadurskis - Sputnik Latvija
Kāpēc Melnais Kārlis atklājis skolotāju medību sezonu

Tas nozīmē, ka daudzās skolās Rīgā ir jāsamazina skolotāju skaits vai darba samaksas apmērs. Augusta beigās lielākā daļa Rīgas domes deputātu atbalstīja lēmumu vērsties Satversmes tiesā ar sūdzību par pedagogu algas jauno modeli.

Iepriekš Šadurskis paziņoja, ka optimālais skolēnu skaits Rīgas vidusskolās — aptuveni 800 cilvēki. Šajā gadījumā pedagogi varēs nopelnīt līdz 1000 eiro mēnesī, pie tam nepārpūloties. Ministrs atzīmēja, ka pašlaik Rīgas skolās pedagogu vidējā alga sastāda 500-650 eiro.

Rīgas mērs atgādināja, ka Rīgā kopš 2009. gada reorganizētas 25 no 140 mācību iestādēm un pašlaik pilsētā atlikušas 115 skolas. Rīga ir optimizējusi vairāk skolu nekā visas pārējās pašvaldības kopā. Taču mācību iestādes var slēgt tikai līdz brīdim, kad mikrorajonā paliek viena skola. Neskatoties uz nepilno skolēnu skaitu, nav pieļaujama arī mazākumtautību — ebreju, lietuviešu, igauņu un poļu skolu slēgšana.

Vakar Rīgas mērs savā lappusē Facebook rakstīja: ja katrā vidusskolā Rīgā mācīsies 800 bērni, galvaspilsētā ir jāslēdz 48 mācību iestādes no 11l5. Viņš apsolīja, ka pašvaldība neslēgs nevienu skolu.

Nils Ušakovs atzīmēja, ka "Vienotības" frakcijas vadītāja Rīgas domē Sarmīte Ēlerte atbalstījusi Šadurska ierosinājumu. Iepriekš "Vienotība" atteicās balsot arī par vēršanos Satversmes tiesā ar sūdzību par pedagogu algas modeli.

Ziņu lente
0