Automašīnu ar ārvalstu numuriem īpašniekiem Latvijā būs jāmaksā nodeva

© Sputnik / AlexTikhomirovPieparkotas automašīnas ar Lietuvas numurzīmēm. Foto no arhīva
Pieparkotas automašīnas ar Lietuvas numurzīmēm. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satiksmes ministrija plāno tuvākajā laikā panākt, lai iedzīvotāji, kas reģistrē savas automašīnas Igaunijā un Lietuvā, maksātu papildu nodokli.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Pašlaik pārvietoties ar automobiļiem ar ārvalstu numuriem Latvijā var 92 dienas. Satiksmes ministrija plāno atcelt šo normu no noteikumiem un ieviest nodokli par Latvijas ceļu izmantošanu no pirmās dienas, kad automašīna iebrauc valstī, intervijā Latvijas Radio sacīja Satiksmes ministrijas (SM) Autosatiksmes departamenta vadītājs Tālivaldis Vectirāns.

Супружеская пара - Sputnik Latvija
Iespējams, pensijas tiks atbrīvotas no nodokļa

Pēc Tālivalža Vectirāna teiktā, var braukt visu gadu, samaksājot gada nodevu. Tas tiek plānots, lai pamudinātu mūsu rezidentus reģistrēt automašīnas Latvijas Republikā, nevis Lietuvā vai Igaunijā. Tur pat dibina uzņēmumus, lai tajos reģistrēt automašīnas. Šo automašīnu īpašnieki izmanto Latvijas infrastruktūru, bet nodokļus nemaksā.

Kāds būs jaunais nodoklis, par to nezina pat ministrijā, jo vēl notiek diskusijas. Iepriekš tika runāts par 5 eiro diennaktī, 100-150 eiro mēnesī.

Jaunās nodevas ieviešanas iniciatori apgalvo, ka viņu priekšlikumi ir orientēti uz tautiešiem, kuri izvairās no nodokļu nomaksas Latvijā.

Ja cilvēki šeit strādā, tad viņiem arī šeit jāmaksā nodokļi. Ar šiem nodokļiem mēs uzturam un remontējam mūsu autoceļus, uzskata Autosatiksmes departamenta vadītājs.

Vaicāts, vai šī ideja nav ciņa ar sekām un cēloņiem, kāpēc cilvēks reģistrē auto ārzemēs, Tālivaldis Vectirāns minēja transportlīdzekļa reģistrācijas nodokļi, ko nemaksā mūsu Baltijas kaimiņi. Kā viens no jaunas nodokļu reformas soļiem bija minēta šī nodokļa atcelšana, kas arī varētu motivēt automašīnu īpašniekus reģistrēt tās Latvijā.

Kurš uzņemsies automašīnu ar ārvalstu numuriem kontroli pagaidām tiek apspriests, bet visdrīzāk to veiks policija. Plānots, kā šī grozījumi tiks pieņemti jau 2017. gadā.

Ziņu lente
0