Latvijas graudus izbaros lopiem

© Sputnik / Egor Eremov / Pāriet pie mediju bankasУборка урожая зерновых. Архивное фото
Уборка урожая зерновых. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad graudu raža ir laba, taču agronomi uzskata, ka pārtikai tie neder, tikai lopbarībai.

RĪGA, 25. augusts – Sputnik. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) speciālisti savās prognozēs norāda, ka šogad graudu kvalitāte ir tāda, ka tie galvenokart derīgi vien lopbarībai, taču raža ir laba – aptuveni 2,629 miljoni tonnu, vēsta LETA.

Agronoms Oskars Balodis uzskata, ka Kurzemē tuvākajās dienās graudu raža tiks novākta, ja pieturēsies saulains laiks. Pagājušajā nedēļā tika ziņots, ka ilgo lietusgāžu dēļ graudu novākšana visā Latvijas teritorijā ir gandrīz apstājusies.

Денежные сбережения - Sputnik Latvija
ES apžēlojusies par latviešu zemniekiem

Zemgalē daži zemnieki ražu ir novākuši, citi gaida, kad uzlabosies laiks. Vidzemē un Latgalē novākta raža ne vairāk kā 50% platības. Slapjo lauku dēļ palielinās zemnieku izdevumi – kaltēšana izmaksā 2,85-4,5 eiro par tonnu, bet gadījumā, ja mitrums sastāda 20-22% maksa palielinās līdz 25 eiro par tonnu.

Ja raža sasniedz apmēram 6 tonnas no hektāra, kopējie zaudējumi sastāda 150 eiro no hektāra. Turklāt palielinās arī kombainu degvielas patēriņš.

Grūtības sagādā arī ziemāju sēja, jo ziemas rapša šogad iesēts ļoti maz – Zemgalē tikai 59% no plānotā vai sēšana pat vēl nav uzsākta. Lai rapsis labi pārziemotu, Zemgalē tas jāsēj līdz 25. augustam, bet Latgalē sēja pēc 20. augusta ir ļoti riskanta, stāsta speciālisti.

LLKC aplēses liecina, ka Latvijā šogad graudaugi iesēti 710 tūkstošos hektāru, tostarp 372 tūkstoši hektāru ziemāju un 335 tūkstoši hektāru vasarāju. Kopējā rapša platība veido 115 tūkstošus hektāru

Ziņu lente
0