Politika

Saeimā saņemta anonīma vēstule par cigarešu kontrabandu

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasНадпись "Курение убивает" на пачке сигарет.
Надпись Курение убивает на пачке сигарет. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, anonīmais sūtījums ļaus izprast, kur pazudusi viltoto cigarešu fabrika lietā, kas novedusi strupceļā Valsts ieņēmumu dienestu un Valsts policiju.

RĪGA, 10. augusts – Sputnik. Saeima saņēmusi anonīmu vēstuli, kurā sniegta informācija par cigarešu kontrabandu no Latvijas uz ES, vēsta Baltnews.lv.
Kontrabandas un viltoto cigarešu ziņā Latvija ieņem pirmo vietu Eiropā. Katra ceturtā cigarete valstī ir viltota vai kontrabandas prece.

Uzraksts uz cigarešu paciņas Smēķēšana nogalina - Sputnik Latvija
Latvija – kontrabandas cigarešu zeme

Gandrīz 90% nelegālo cigarešu valstī tiek ievestas no Krievijas un Baltkrievijas, turklāt divas trešdaļas šī apjoma ir Baltkrievijā ražots viltojums. Pārējā kontrabanda tiek ievesta no Skandināvijas valstīm, kur uz tās līmē etiķeti Duty free. No Latvijas kontrabanda nonāk Lielbritānijā, Vācijā, Somijā, Zviedrijā un Lietuvā.

Anonīmajā vēstulē, ko saņēmusi Saeimas pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisija, aprakstītas korupcijas shēmas, kas tiek izmantotas cigarešu kontrabandā. Vēstulē sniegta informācija par amatpersonām izsniegtiem kukuļiem. Piemēram, tajā minēts Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe un viņa vietnieks Jānis Boroviks – viņi agrāk vadīja Muitas policijas pārvaldi.

Контрабанда в вагоне с углем - Sputnik Latvija
Gandrīz miljons kontrabandas cigarešu liedz ievest Latvijā

Vēstulē sniegta informācija arī par viltoto cigarešu ražošanas līnijas noslēpumaino izgaišanu Rīgā Terēzes ielā. 2014. gadā VID aizturēja kravas mašīnu, kurā atrada vairāk nekā septiņus miljonus cigarešu bez akcīzes markām. Autovadītājs atzinās, ka krava mašīnā iekrauta Rīgā, tabakas fabrikā Juriga. Par tālākajiem notikumiem izstrādātas divas versijas: Valsts policija apgalvo, ka VID tai izsniedzis nepietiekami precīzu informāciju, bet VID iebilst, ka rīkojies precīzi saskaņā ar noteikumiem. Lai nu būtu, kā būdams, taču pēc dažām nedēļām, kad policisti ieradās fabrikā, darbgaldu vairs nebija, un vēl joprojām nav zināms, kas tos savācis un kurp aizvedis.

Anonīmais sūtījums tiks nodots Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, kura darbinieki pārbaudīs tajā minētos faktus.

Ziņu lente
0