Ušakovam piespriesto sodu Krievijas valdība uzskata par vārda brīvības pārkāpumu

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasRīgas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva
Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KF Sabiedriskās palātas locekle Jeļena Sutormina vērsīsies EDSO un Eiropas Padomē sakarā ar to, ka Rīgas mēram piespriests sods par saziņu sociālajos tīklos krievu valodā.

RĪGA, 28. jūlijs — Sputnik. Situāciju, kādā nokļuvis Rīgas mērs Nils Ušakovs, Krievijas Sabiedriskā palāta (SP) uzskata par vārda brīvības pārkāpumu un krievu valodas apspiešanu.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Nils Ušakovs Briselē runāja par vārda brīvību Latvijā

Krievijas Sabiedriskās palātas Sabiedriskās diplomātijas un ārzemju tautiešu atbalsta komisijas priekšsēdētāja Jeļena Sutormina paziņoja RIA Novosti, ka gatavojas vērsties EDSO un Eiropas Padomē ar lūgumu izskatīt situāciju.

Iepriekš galvaspilsētas mērs savā Facebook lapā publicēja informāciju par to, ka Valsts valodas centrs piespriedis viņam sodu par to, ka Rīgas dome izmanto krievu valodu saziņai sociālajos tīklos.

"Šis ir kārtējais vārda brīvības un viedokļu izteiksmes brīvības pārkāpums. It īpaši tāpēc, ka likums par valsts valodu Latvijā neregulē saziņu ārvalstu valodās sociālajos tīklos. Protams, tā ir kārtējā krievu valodas apspiešana… Un mūsu Sabiedriskās palātas komisija šajā jautājumā vērsīsies EDSO un Eiropas Padomē," — teica Sutormina.

Iepriekš Valsts valodas centra Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Viesturs Razumovskis sacīja, ka pašvaldība var sniegt informāciju svešvalodā tikai izņēmuma gadījumos.

Spriežot pēc Razumovska teiktā, likums par valsts valodu paredz, ka pašvaldību institūcijas sniedz informāciju tikai valsts valodā, izņemot gadījumus, kad tas saistīts ar starptautisko tūrismu un starptautiskiem pasākumiem, ES preču aprites brīvību, drošību, ārvalstu ieslodzīto tiesībām un pienākumiem, epidēmijām un ārkārtas situācijām.

Latvijā valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai, savukārt krievu valodai ir svešvalodas statuss, lai gan tā ir dzimtā valoda 40% valsts iedzīvotāju. 

© Sputnik / Ekaterina StarovaLatviešu valoda pasaules kartē
Latviešu valoda pasaules kartē - Sputnik Latvija
Latviešu valoda pasaules kartē
Ziņu lente
0