Baltkrievija negaidīti kļuva par Latvijas partneri

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasФуры с российскими номерами скопились на белорусско-литовской границе
Фуры с российскими номерами скопились на белорусско-литовской границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas ārlietu ministra Vladimira Makeja vizīte Rīgā var kļūt par sākumu jaunām attiecībām starp valstīm.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Vienas dienas laikā Minskas delegācija piedalījās vairākas svarīgas tikšanās, kurās tika atzīmēts, ka Latvijas un Baltkrievijas attiecībām ir liels potenciāls.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Lukašenko: Minska un Maskava adekvāti reaģē uz NATO nostiprināšanos

Baltkrievija ir ieinteresēta sadarbības paplašināšanā ar Latviju ekonomikas jomā, norādīja pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkeviču Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs, ziņo LETA. Kā piemēru viņš minēja līgumu par tirdzniecību un pierobežas jautājumu risināšanu. Tāpat veiksmīga sadarbība notiek transporta nozarē, loģistikā un informācijas tehnoloģiju jomā.

Makejs informēja par starpvaldību komisijas sēdes sagatavošanu, kas notiks oktobrī vai novembrī. Sēdei tiks sagatavots saraksts ar konkrētiem, tirdzniecības izaugsmei un sadarbībai virzītiem projektiem.

Rinkēvičs savukārt atzīmēja, ka sadarbība starp abu valstu ārlietu ministrijām norit ļoti intensīvi, tomēr dialogs var būt pacelt vēl augstākā līmenī.

Vladimira Makeja tikšanās ar premjerministru Māri Kučinski arī bija auglīga. Šajā sarunā tika apspriesta abu valstu valsts robeža. Tikšanās laikā premjers pauda gandarījumu par sadarbību šajā jomā, taču norādīja uz trūkumiem — nepieciešams pilnveidot robežas pārkāpēju atgriešanas procesu. Svarīgi arī turpināt robežas šķērsošanas vietu sakārtošanas darbus.

Разгрузка вагонов со скальным грунтом - Sputnik Latvija
Latvijas un Baltkrievijas dzelzceļi parakstījuši sadarbības vienošanos

Puses pārrunāja arī abu valstu transrobežu sadarbības jautājumus, politisko un ekonomisko kontaktu jautājumus, kas varētu veicināt Latvijas un Baltkrievijas ekonomiku attīstību. Kučinskis norādīja, ka Latvija aktīvi strādā Ķīnas kravu piesaistes jomā un šajā kontekstā izskata sadarbības perspektīvas ar Baltkrieviju.

"Mēs esam ieinteresēti trīspusējās Latvijas-Baltkrievijas- Ķīnas sadarbības attīstībā, nodrošinot Ķīnas kravu tranzītu caur Baltkrieviju un Latviju, tostarp sadarbībā kravu piesaistīšanai Baltkrievijas-Ķīnas industriālām parkam "Velikij Kamenj"," — norāda Kučinskis.

To pašu apsprieda tikšanās laikā ar satiksmes ministru Uldi Auguli. Kopā ar delegāciju viņš apmeklēja Rīgas ostu. Puses atzīmēja, ka Latvijas un Baltkrievijas ekspertiem vajadzētu kopīgi izstrādāt izdevīgāko tarifu priekšlikumus, kā arī norādīja, ka ir priekšnoteikumi, lai uzlabotu konteineru vilciena "Zubr" darbu.

Tikšanās laikā puses pārrunāja Latvijas un Baltkrievijas sadarbību transporta un tranzīta jomā, norādot, ka ir potenciāls paplašinājumam, kas veicinās abu valstu ekonomiskās sadarbības aktivizēšanu.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Baltkrievija kopā ar KF ir gatava stāties pretī jebkuram agresoram

Tikšanās laikā VAS "Latvijas Dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš pastāstījis, ka uzņēmums jau vairākus gadus ļoti veiksmīgi sadarbojas ar Baltkrieviju, ir panākta vienošanās par turpmāko šīs sadarbības paplašināšanā, lai palielinātu kravu plūsmas apjomus no Baltkrievijas uz Latvijas ostām.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī turpmākā sadarbība ar Rīgas ostu un naftas produktu eksporta caur Latviju palielināšanas iespēja. Pēdējo trīs gadu laikā Baltkrievijas kravas veido aptuveni 7% no visa Rīgas ostas kravu apgrozības, naftas produktu segmentā — apmēram 30%.

Ziņu lente
0